112

Земеделци блокират за 2 часа днес възлов пътен възел край Хасково

Земеделците от Хасковска област се включват с двучасови пътни блокади в днешния национален протест на аграрния сектор.

От 10 до 12 ч. със селскостопанска техника ще бъде препречено движението по международните пътища I-8 и I-5 при детелината до Бирената фабрика край Хасково. Очаква се да пристигнат и фермери от Кърджалийска област.

Националната асоциация на зърнопроизводителите обявява безсрочни протестни действия от 6 февруари. Първоначалните планове са времето на пътните блокади да се увеличава всеки ден, а в събота и неделя да няма затворени пътища в интерес на гражданите.

Част от аграрния сектор не е съгласен с параметрите, предложени от правителството. На срещата в неделя премиерът Николай Денков обяви, че държавата ще подпомогне финансово само зърнопроизводителите, които могат да докажат, че стопанствата им са били на загуба за 2023 г. Подпомагането ще стане чрез подаване на декларации в НАП до края на февруари.

В понеделник пък представители на над 20 земеделски организации се събраха пред Министерство на земеделието и храните, искайки оставката на министър Кирил Вътев. Протестът е в отговор на сериозните предизвикателства в селското стопанство през последните месеци.

Блокада на зърнопроизводителите имаше на 18 септември м.г. протестиращи фермери затвориха движението край Хасково, а пренатоварения трафик минаваше по тесните пътища през хасковското село Узунджово и през димитровградските Воден и Черногорово.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Противозаконно!

Противозаконно!

06.02.2024 | 18:46

Крадеца вика дръжте крадеца, видяла жабата че подковават коня и тя подала крак същата категория и нашите земеделци видяха че има стачки в Европа и айде в България земеделската мафия работи най добре без да я закачат работят на възрастните хора земята за шепа зърно и някоя друга бутилка олио с изтекъл срок те това е! НЯМАТЕ ПРАВО ДА ЗАТВАРЯТЕ ПЪТИЩАТА!!!?

Отговори
2 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?