Следвайте ни

Здравната каса с облекчения за хората с рецептурни книжки  

viber icon

Хронично болните с лекарствена терапия по протоколи за скъпоструващо лечение не е нужно да презаверяват изтичащи документи, тъй като срокът на валидност на старите се удължава служебно до 30 април 2021 г. Това съобщиха от РЗОК- Хасково.

Въведени са  и други облекчения процедури. Не е  нужно пациентите да посещават лекуващия лекар за изписване на лекарства по рецептурна книжка, а могат да ги получат без представяне на рецепта. Те могат да ги вземат според последно вписаните в рецептурната книжка данни за отпуснати лекарства.  Задължително условие е да вземат лекарствата си от същата аптека, от която са ги получили последния път, уточняват от Касата.  

От началото на годината инсулинозависимите пациенти не трябва да презаверяват в РЗОК протоколи за тест-ленти за отчитане нивото на кръвната захар. Ангажимент на лекуващия лекар е да прецени кога лицето има право на следващо изписване според специфични критерии. 

Ако в рецептурната книжка няма възможност за вписване на нови данни, се допуска допълването със страници по образец в аптеката, без да е необходимо посещение на общопрактикуващия лекар. 

При необходимост от заверка на нова рецептурна книжка или вписване на нова диагноза в нея не е нужно посещение в РЗОК. Достатъчно е само посещение при общопрактикуващия лекар. Създадена е организация за подаване на информацията от джипитата при нас, допълниха от РЗОК.

Изпълнителите на първична и специализирана извънболнична медицинска помощ и аптеките са информирани.  Сигнали могат да се подават на е-mail: [email protected]

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Пациент

Пациент

03.02.2021 | 09:53

През м.декември ми се наложи да се подложа на поредната терапия със скъпо струващ медикамент във връзка с онкологично заболяване. Медикаментът се поема изцяло от здравната каса.Направих опит директно от аптеката да го получа, но не би.Наложи се да извървя пътя- личен лекар , два пъти до онколог,здравна каса,аптека и поставянето на медикамента от съответен специалист.Представете си с колко хора съм се срещал за цялото това време.С една дума всеки си върви с късмета и ако го има оцелява. Защо е през м.март миналата година не взеха тези решения.Някой трябва да мисли ,а не да се върви след събитията. Но това е било и ... така ще си е в бъдеще време.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?