Следвайте ни

Затвор със строг режим за банда измамници

Тарторът Найден Димитров от Ветово замесен в 13 случая

Банда телефонни измамници отива в затвора и изтърпяването на наказанието им ще е при първоначален строг режим. Това гласи окончателното решение от т.м. на Хасковския окръжен съд, което потвърждава изцяло първоинстанционното произнасяне на димитровградските районни магистрати. Делото там се гледа през ноември м.г. по реда на съкратеното съдебно следствие

3 г. и 4 месеца зад решетките ще лежи тарторът на групата Найден Димитров. 32-годишният рецидивист е от Меката на този вид шашми - град Ветово, област Русе. За 24 месеца в затвора отива и съучастникът му Станислав Панайотов от Ямбол.

Двамата изгърмяха и след свидетелските показания на съучастникът им и т.нар. муле Людмил Жечев,също от Ямбол, който след споразумение с прокуратурата се размина с година и 3 месеца условно с 4-годишен изпитателен срок,

Шайката извършила ало измамата през август 2016-а. Мошениците  действали са по изпитана схема - двамата пристигнали на място в Димитровград, а третия от разстояние започнал да звъни произволно на домашни телефони с код за града. Целта била клъвне ли някой, да се реагира веднага. Така в капана им попад​нала 76-годишна димитровградчанка Делка Димова, пред която един от измамниците се представил за нейния син. Късметът му проработил, защото жертвата действително имала син, който работел в чужбина.

След изкусната обработка по телефона, жената останала с впечатлението, че говори с детето си. Затова повярвала на обяснението, че трябва да даде парите за гумите, които синът й бил заделил. Условието било това да стане веднага, тъй като времето за отстъпка изтичало. За да затвърдят заблудата, те я накарали да се обади на „магазинера” по мобилен телефон, който потвърдил казаното. Оплетена в мрежата жената чинно изпълнила „синовната” заръка. Взела спестените си 1500 щатски долара и 1800 евро и ги предала пред дома си на мнимия магазинер. До адреса престъпниците се добрали по обяснения на свързочника, който  докладвал как изглежда жертвата, с какво е облечена – все подробности, с които да бъде разпозната безпогрешно. През цялото време измамниците поддържали непрекъснато разговора със 76-годишната жена, за да не й оставят време за реакция - да мисли или да звъни на познати.

Така групата отпътувала с лесната плячка, но била спряна при полицейска операция в русенския регион. При проверката в колата им е открита крупна сума пари, сред които били доларите и еврата на димитровградчанката, чиято левово равностойност била 6184,14 лв. Цялата сума й е била върната, което магистратите считат за смекчаващо обстоятелство при разглеждане на делото.

"За разкриването на престъплението ​бяха използвани специални разузнавателни средства”, ​коментираха източници на "Марица". ​Запознатите със случая припомниха, че първоначално двамата задържани от Ямболско, искали споразумение с прокурора, но впоследствие такова е сключил само 58-годишният Людмил, който до момента не е осъждан. Другият – 31-годишен Станислав Панайотов, отказал предложената му ефективна присъда от година и половина зад решетките, ​видяла му се твърде висока. Сменил адвоката си и не подписал споразумението. Той е осъждан три пъти - веднъж за кражба и два пъти за шофиране в пияно състояние. Има издадени присъди пробация и условна.

С най-богато криминално минало е Найден ​Димитров от Ветово. Той е ​наказан от Пловдивския районен съд през 2009 г. на 2 години условно  за същото престъпление. Доказано е, че преди 9 години участвал в 11 телефонни измами, на територия на Пловдивско. Миналото лято районния съд в Етрополе е издал друга присъда, отново за телефонна измама, която обаче още не влязла в сила.

Двамата подсъдими обжалваха наложените им в Димитровгра присъди пред Окръжен съд - Хасково. Протест внесе и Районната прокуратура – Димитровград. "Настояваме за по тежко наказание. Разбира се, в рамките на закона, който предвижда от една до 8 години лишаване от свобода”, ​заявиха от държавното обвинение и поискаха 4 г. за Найден. ​Трябва да се действа с цялата строгост на закона, предвид трудното разкриване на този род престъпления и високата степен на вреда за жертвите и на обществото като цяло, мотивираха се от прокуратурата.

"Може да се направи извод за правилност, мотивираност и законосъобразност на атакуваната присъда, което от своя страна обуславя цялостното й потвърждаване. Изведеният в нея извод почива на констатацията, че самопризнанията на Димитров и Панайотов. се подкрепят изцяло от събраните по време на досъдебното производство доказателства", пише в мотивите на Окръжния съд в Хасково.

Само за миналата година телефоните измамници са ужилили жертвите си от региона общо с 446 000 лв., коментираха полицаи. Случаите са ​над 50.

"Въпреки превенцията, която водим по всевъзможни начини, възрастните хора продължават да се поддават на измамниците”, ​споделиха дългогодишни криминалисти.

"Структурата им е изключително стройна. Да вземат парите им при жертвите отиват мулета. Те са наети от т.нар. телефонист, който само обработва набелязаните възрастни хора. В повечето случая мулето е куриер, който никога не е виждал лицето на телефониста и го познава само по глас. След като вземе парите от жертвата, мулето ги отнася до тайно място, взима от пакета своя дял, оставя го и си тръгва. По-големият дял от парсата е за телефониста, а най-много отива за седящия над него в йерархията патрон”, разказаха служители на реда, които от много време се занимават с феномена телефонни измами. С парите на ужилените се издържали цели села във великотърновско, горнооряхоовско и русенско./Марица

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори?