Рамбо от Орешник падна пак в ръцете на баретите

Това се случи заради убийството на фелдшера от тополовградското село

Преди година и 8 месеца Иван Пачелиев - Димончето стреля по бопаджии, дошли в дома му след сигнал от посолството на Израел   

В убийството на фелдшер е обвинен служилият във Френския чуждестранен легион Иван Пачелиев - Димончето. 37-годишният мъж от тополовградското село Орешник бе арестуван във вторник вечерта след петчасови преговори с полицейски психолог.

През февруари миналата година обученият във френската елитна част Пачелиев бе отново арестуван след специална операция на командосите от Специалния отряд за борба с тероризма (СОБТ) и елитната полицейска част "Кобра".

Убийството на 72-годишния фелдшер Димитър Факиров в здравната служба на тополовградското село Орешник стресира местните жители и  вдигна накрак полицията и елитните части на МВР във вторник.

Усещането за нещо преживяно се стелеше над района в Сакар планина. След няколкочасова операция беше задържан заподозреният Иван Пачелиев - Димончето. Той е бивш легионер, който преди година и половина стреля срещу полицаи и се барикадира в дома си. След това беше освободен от съда срещу "парична гаранция". По тялото на Факиров имало много прободни рани. Според местни очевидци последно в кабинета на фелдшера бил Пачелиев, когато се чули викове. Съселянка на Димончето го попитала какво става, а той смотолевил нещо неясно и изчезнал от района. Освен свидетелски показания, били иззети и видеозаписи, доказващи съпричастността на Пачелиев към извършването на престъплението.

Предстои на задържания да бъде извършена и психиатрична експертиза. Той не съдействал за изясняването на случая. До написването на този материал продължаваше и издирването на хладното оръжие, с което е извършено убийството. Обвиненията срещу легионера са за убийство на медицински специалист, докато фелдшерът изпълнявал служебните си задължения, съобщи окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев. Сега голяма част от ситуацията вече е изяснена, установени са свидетели, иззети са записи от видео наблюдението. Задържаният не съдействал за решаването на случая. „Ако впоследствие бъде признат за виновен от съда, легионерът може да получи от 20 до 30 години решетки, доживотна килия или доживотен затвор без право на замяна”, коментираха  юристи.

Историята с Иван Пачелиев от село Орешник наподобява донякъде на филма „Рамбо: Първа кръв”. 35-годишният мъж е роден в Стара Загора.  От години живее в тополовградското село. Служил във Френския чуждестранен легион пет години, участвал в мисии. Върнал се в Орешник през 2014-а. Започнал бизнес с дърва, но не му потръгнало и фалирал. Сега се води безработен.

Предисторията на случилото се впоследствие започва от декември по-миналата година. Тогава от израелското посолство подали сигнал до нашите служби, че Пачелиев се свързал с амбасадорството под фалшива самоличност и поискал да осъществи контакт с посланика. Бил направил скица с много подробен план на синагогата в София. Така била образуваната преписка в Софийска районна прокуратура за заплаха, а случая поели от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП).

На 19 февруари миналата година трима служители на ГДБОП дошли в тополовградското селце. Свързали се с кметицата и тя ги отвела до къщата на Иван. Според полицията 35-годишният легионер ги посрещнал въоръжен, насочил пушка и стрелял във въздуха.  Бопаджиите си тръгнали и докладвали за станалото. Така бил мобилизиран огромен ресурс на МВР. Вдигнали накрак Специализирания отряд за борба с тероризма и другата елитна част на Вътрешното министерство - „Кобра”. Заради профила на Димончето  командосите разработили внимателно план за задържането му. В операцията се включили общо 80 полицаи и жандармеристи.

Привечер на 20 февруари Пачелиев излязъл от къщата си и тръгнал да си купува кафе. На около 500 метра от дома си бил изненадан от спецчастите, които го арестували. При задържането в него не било открито никакво оръжие, дори и нож. Няколко дни в двора и жилището му текоха огледи, защото имало съмнение, че бил заложил бомбени капани. Тримата бопаджии докладвали, че след изстрелите Иван ги изпратил и с думите: „Подготвил съм ви доста изненади, ако припарите пак”.Съселяните на Пачелиев го описват като саможив, затворен, но и кротък.Срещу Димончето миналата година бяха повдигнати две обвинения - за заплаха на служебни лица и за притежаване на незаконно оръжие и взривни вещества.

По първото предвидено от ​закона наказанието е до 6 години затвор, а по второто - от 2 до 8 години решетки.При претърсванията в къщата на Иван били открити 4 пушки, 3 гранати, взривател, барут, запалка за гранати и боеприпаси. Според справка от служба КОС на МВР Пачелиев нямал разрешително за тези оръжия. Пред разследващите пък легионерът твърдял, че за оръжията има валидно разрешително, издадено от Франция, а гранатите били трофейни и обезвредени.

Отказал да се подпише по протокола за повдигнатото му обвинение „Не съм заплашвал никого. На 19 февруари пред къщата ми спряха трима цивилни и се представиха за бопаджии. Помолих ги да се легитимират. Те ми показаха лична карта и шофьорска книжка. Тогава вежливо ги помолих  да напуснат имота  ми“, каза в съдебната зала Димончето. На другия ден, разказа той, отишъл за кафе и на около 500 метра от къщата му го арестували. „Това бяха толкова истински полицаи, колкото вие сте истински журналисти.” Това бяха единствените думи на 36-годишния легионер към представителите на медиите, изпълнили преди година и 8 месеца кулоарите на съда. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?