Следвайте ни

Заради пандемията - без конкурсна програма на музикалните дни "Недялка Симеонова" в Хасково

viber icon

Без традиционната международна конкурсна програма ще протече 45-ото издание на Музикални дни "Проф. Недялка Симеонова" в Хасково. Това обяви ресорният зам.-кмет Мария Вълчева на пресконференция. Епидемиологичната обстановка заради пандемията и невъзможността на много от потенциалните участници - млади цигулари от страната и чужбина да пътуват, е довела до решението.

Всички концерти ще бъдат от 19 часа при вход "свободен". Три от представленията ще са на сцената на Драматично-куклен театър "Иван Димов", а едно - в читалище "Заря 1858", гласи програмата. Дните ще бъдат открити с изява на Камерен ансамбъл "Софийски солисти" с репертоар от предкласика до съвременност. Солисти, под диригентството на Пламен Джуров, ще са цигуларите Стоимен Пеев и Евгени Николов.
Симфониета Враца ще концертира във втората вечер на дните. Солистката Зорница Иларионова ще изпълни "Цигански напеви" от Пабло Сарасате и "Романс" от Бетховен. В програмата са още концерт за пиано 2 от Бетховен със солист Георгиос Филаделфевс и концерт за фагот от Н. Димитров със солист Христо Захариев.

"Постарахме се четиридневната програма да бъде удовлетворяваща за публиката", ​коментира  Вълчева. Диригентът на местния Камерен оркестър - Хасково Цанислав Петков благодира за смелостта на общинското ръководство все пак да организира музикални дни и даде пример с други градове у нас, където културният афиш бил изцяло свален поне до края на годината.

Музикалната формация - домакин Камерен оркестър - Хасково е предвидила класически популярни творби от Хендел и Вивалди. Заключителната вечер е изцяло посветена на 250-годишнината от рождението на Людвиг ван Бетховен. Изпълнители на творбите на класика Гайстер трио, опус 70 и Концерт за цигулка, виолончело и пиано са Трио "Арденица" с гост виолончелист Атанас Кръстев. 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви мерки да се предприемат срещу разпространението на коронавируса?