Следвайте ни

Заради ОРЗ: Спират плановите операции в Свиленград и Тополовград

viber icon

Заради високата заболеваемост от ОРЗ от днес са обявени противоепидемични мерки в общините Свиленград и Тополовград, съобщиха от РЗИ-Хасково. В тази връзка се преустановяват дейността на детски, женски консултации, профилактични имунизации и реимунизации и профилактични прегледи на територията на двете общини. Също така се преустановяват плановите операции и свижданията в лечебните заведения за болнична помощ. Мерките са до 9 февруари, включително.

РЗИ следи епидемичните показатели ежедневно, тъй като картината на заболеваемостта е много динамична, коментира директорът на здравната инспекция в Хасково д-р Соня Димитрова. Ще следим за броя на отсъстващите ученици в тези две общини и ако се наложи ще обявим грипна ваканция за Свиленград и Тополовград, добави д-р Димитрова.

От утре, 7 февруари учениците отново се връщат в класните стаи след грипната и последвалата междусрочна ваканция.  Припомняме, че почивката за децата започна от 29 януари. Тогава бе обявена грипна ваканция за Хасково, Любимец,  Симеоновград, Харманли и Стамболово заради висока заболеваемост в тези общини. От 3 февруари учениците влязоха в междусрочна ваканция.

Удължаване на грипната ваканция в Хасково и останалите четири общини няма да има, защото заболеваемостта спада, заяви д-р Соня Димитрова. Сега болните от остри респираторни заболявания в Хасково са 175 на 10 000. Когато обявихме грипната ваканция стойностите на заболеваемостта бяха много по-високи, припомни д-р Димитрова. По тази причина и противоепидемичните мерки, които важаха до 2 февруари, т.г. в споменатите общини вече са отменени, допълни тя.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете у дома?