Следвайте ни

Запяха “Вечеряй, Радо” в “Заря” за Веско Ешкенази

viber icon
ХАСКОВО, Весела ТОДОРОВА

Дама от публиката поде песента “Вечеряй, Радо”, на финала на концерта на Веско Ешкенази и Камерен струнен оркестър – Хасково, в читалище “Заря”. Още няколко гласа се присъединиха към нея и образуваха нестроен хор, в знак на благодарност към виртуоза на цигулката. Като цяло обаче, стотиците зрители, вече напускайки залата, останаха изненадани от импулсивната проява, и се питаха каква е връзката и защо точно тази песен.
Историята е от преди 13 години и е много лична за Веско Ешкенази. През 2004 г. цигуларят посвети песента „Вечеряй, Радо” на съпругата си Ангелина, която изгуби битката с рака. Заедно с Евгени Димитров-Маестрото и Ку-ку Бенд, те записаха песента, като в клипа включиха документални кадри от техния брак и личен живот. Въпреки болката от загубата, Ешкенази не се затвори в себе си, отгледа синовете си, а също така се посвети благотворителни акции за превенция на коварната болест. В момента в живота му има друга жена - Станислава, която също е музикант - свири на виола. Двамата се сгодиха през лятото на 2012 г. в Ница, Франция.
Синовете на Веско Ешкенази - Виктор и Артур, са родени в Холандия, но са възпитани в духа на българските традиции. Те не са музиканти, учат химия и микробиология, но обичат музиката и често ходят на концерти.
*
Веско Ешкенази е музикант от световна краса, концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам, от началото на сезон 1999/2000. Интервю с виртуозния цигулар, преди концерта с хасковския камерен струнен оркестър в рамките на Музикалните дни “Недялка Симеонова”, четете в броя на вестник “Хасковска Марица” утре, както и на сайта haskovo.marica.bg


Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Доволни ли сте от чистотата в Хасково?