Следвайте ни

Започват ваксинация за „Син език“ още от 1 февруари 

viber icon

Още от 1 февруари стартира масовата ваксинация на едри и дребни преживни животни за болестта „Син език“. Причина за изтеглянето на ваксинационния период е  установено наличие на болестта в Стара планина и в района на област Стара Загора. Това съобщи, директорът на ОДБХ-Хасково д-р Георги Илиев на днешното  заседание на Областната епизоотична комисия.  „Тази година ваксинацията ще започне по-рано, за да може в сезона, в който заболяването се разпространява най-активно, животните вече да имат изграден имунитет“- заяви д-р Илиев. 

В област Хасково са открити 55 броя вторични огнища на Африканска чума по диви свине от октомври  до сега. 38 са на територията на община Тополовград, 16 в Свиленградско и 1 в община Маджарово. 

Директорът на Държавно горско стопанство инж. Любомир Илиев докладва, че от началото на 2021 г. са взети 11 проби от отстреляни диви свине, като няма  положителни проби на АЧС. Инж. Илиев коментира, че се наблюдава намаляване на популацията на дива свиня спрямо 2019 г. Той допълни, че пролетната таксация ще се извърши през март. 

Вследствие на активната информационна компания, организирана от Областния управител на област Хасково, съвместно с ОДБХ-Хасково, кметовете на общини и ветеринарните лекари, в област Хасково са регистрирани 614 броя лични стопанства от началото на 2020 г. Продължава разяснителната кампания, както и подаването на заявления за регистрация на лични стопанства.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?