Следвайте ни

Започват музикалните дни "Проф. Недялка Симеонова"

viber icon

ХАСКОВО, Марица

Музикални дни "Проф. Недялка Симеонова" започват днес започват днес в Хасково и ще продължат до 23 октомври. Това е 41-вото им издание.
Програмата започва с концерт на Камерен струнен оркестър при община Хасково с диригент Цанислав Петков и солист Веско Ешкенази – концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър, Амстердам. Събитието е от 19 часа тази вечер, в залата на ОНЧ „Заря“ и входът е свободен.
Утре - 22 октомври, събота, отново от 19 часа, в ДКТ "Иван Димов” са изпълненията на Академичен симфоничен оркестър със солисти Яна Зеленогорска и Санджар Сапаев – цигулка, диригент Ангел Станков. Яна Зеленогорска и Санджар Сапаев са наградени участници в Международния конкурс за цигулари "Проф. Н. Симеонова". Яна е носител на трета награда в 4-та възрастова група през 2015 г., а Санджар - втора награда, 4-та възрастова група през 2013 година.
За детската аудитория е мюзикълът "Едно лято в едно блато“, който ще бъде представен също на 22 октомври, от 11 часа, в ОНЧ "Заря“.
В рамките на тазгодишните музикални дни община Хасково ще проведе и Международен конкурс за цигулари "Проф. Недялка Симеонова”, който ще бъде официално открит днес, в 12:30 ч., в ДКТ "Иван Димов”. В конкурса  участват 20 млади цигулари, разпределени в четири възрастови групи. Най-малкият участник е 7-годишната Мариана Стоева от Пловдив. На хасковска сцена ще се представят цигулари от 6 държави: Сърбия, Молдова, Русия, Словакия, Япония и България.
Те ще бъдат оценявани от  жури с председател проф. Ангел Станков – преподавател в Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров” – София. Ангел Станков е носител на ордена на Британската империя, носител е на три награди „Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци. В състава на журито са проф. Недялчо Тодоров– преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, проф. Стефан Камиларов – преподавател в Университета за музикални и сродни изкуства– Виена, Австрия, проф. Йосиф Радионов – преподавател в Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров” – София, Румен Джуров- държавен експерт в Министерство на културата и проф. Галина Буйновски- преподавател в музикален лицей "Чиприян Порумбеску”, Кишинев, Молдова/Марица.

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Доволни ли сте от чистотата в Хасково?