112

Започват литературните дни "Южна пролет" в Хасково

Председателят на журито акад. Владимир Зарев ще запали в 18 ч. днес огъня на тазгодишните Литературни дни "Южна пролет" в Хасково. 

Церемонията е пред театър "Иван Димов". 51-ото издание на конкурса за дебютна литература ще продължи до 28 април. Тук отново ще се срещнат дебютанти, поети, писатели, критици и драматурзи.

30  са авторите в конкурса. В жанр проза се състезават 12 творби. В поезията са 13, авторите на детска литература са трима. По едно дебютно произведение има в жанровете литературна критика и драматургия. Няма участници с киносценарий. Най-младият дебютант в конкурса е Цветомира Йорданова на 16 г. от Стара Загора.

Община Хасково присъжда званието Лауреат на "Южна пролет", бронзова статуетка "Пегас" и парична награда от 1000 лв. на победителите в отделните жанрове. 

В първата официална вечер на литературния празник ще бъде представена антологията, посветена на 50-годишната история на "Южна пролет" – "Спектър на земните звуци". Автор е Ели Видева, която успя да събере най-доброто от лауреатите на уникалния литературен конкурс за дебютно творчество. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”