112

Започва подмяната на кюмбетата с 2815 безплатни климатика в Димитровград

Реалната подмяна на старите отоплителни уреди с 2815 безплатни за одобрените домакинства климатика в Димитровград започва от 7-ми другия месец, съобщиха от кметството.

Както вече сме писали, това стана възможно, след като местната администрация спечели и реализира проект за  подобряване качеството на атмосферния въздух в общината чрез подмяна на печките на дърва и въглища с алтернативни форми на отопление,  Днес бе проведена среща между кмета на общината Иво Димов, ръководителя на проекта Марияна Христова и управителя на фирмата-изпълнител Атанас Лозанов.

От утре представител на фирмата, която координира процеса, ще се свързва по телефона с първите 100 човека, по поредността на сключване на договорите. Гражданите, които желаят монтажа да се случи още сега, ще трябва да заявят съгласието си с подписване на декларация. След заявеното желание от тяхна страна, от фирмата-изпълнител ще уговорят с тях удобен ден и час за осъществяването на монтажа. До седмица след монтирането на новите климатици хората ще трябва да предадат старите си печки на твърдо гориво на друга фирма, която е оторизирана да извършва тази дейност.

2815-те климатика трябва да бъдат монтирани до 31 декември 2023 г. Тогава изтича и срокът за изпълнение на проекта.

Димитровград е втората община в страната, която преминава към етапа с реално изпълнение на дейностите по монтажа на новите климатици. До момента само София е стартирала тази процедура.

"В понеделник изтече срокът и по другата процедура за подаване на оферти за избор на доставчици на отоплителни устройства за битово отопление на газ, пелети и радиатори", уточниха от кметството.

Проектът е най-големият реализиран в момента от община Димитровград и се финансира по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." Стойността му е 7 555 396,72 лева от които 6 422 087,21 лева от Кохезионния фонд на Европейския съюз и 1 133 309,51 лева национално съфинансиране от държавния бюджет на България. Седем общини в страната са одобрени да реализират проектите за подобряване качеството на атмосферния въздух като Димитровград е една от тях.

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?