Следвайте ни

Започна мащабен ремонт за 5 185 000 лв. в центъра на Димитровград

Защитен екран ще предпазва уникалните колонади от графити, нови 10 000 растителни вида ще бъдат залесени по пешеходния бул. "България"

viber icon

ДИМИТРОВГРАД, Марица

С първа копка започна днес мащабен ремонт в центъра на Димитровград. Пешеходният булевард "България" ще бъде облагороден за 5 185 000 лв. Сумата е 100-процентова безвъзмездна финансова помощ за общината. Проектът е първият от инвестиционната програма на общината в размер на близо 18 млн. лв. Ръководител на екипа за управление на проекта е началникът на общинското "Благоустрояване“ Тихомир Гочев. Европейско финансиране за ремонта е 4. 407 250 лв., а националното съфинансиране е 777 750 лв. Срокът за изпълнение е 24 месеца. Работата е разпределена на етапи, като първият е почистване на уникалните колонади в централната пешеходна а зона. Изпълнението ще стане по утвърдена технология с химикали, които са напълно безопасни и безвредни за хората, коментираха кметът Иво Димов и изпълнителят на проекта Стефан Даскалов. Фасадите и колонадите ще са защитени с антиграфитен екран, уточни Даскалов. Той гарантира, че работата ще бъде завършена в срок, като амбицията на кмета Иво Димов е Димитровград да посрещне 70-годишнината си на 2 септември 2017 г. с напълно обновен и модернизиран център, като обаче бъде запазен специфичният му облик. "Имам бинокъл, г-н Даскалов, и ще ви наблюдавам всеки ден от кметството", пошегува се градоначалникът Димов при първата копка.

32 518 кв. м. е цялата площ, обхваната от  проекта. Той включва обновяване на съществуващите фонтани и фонтанади. Те ще са със светлинни и водни ефекти за най-големия на площад „Поезия“. Там ще бъде ремонтиран амфитеатърът, ще има и две нови рампи за инвалиди. Паметникът на Трите музи ще бъде преместен. В централната част ще бъде поставен и метален механичен часовник. ще бъдат монтирани и  20 камери за видеонаблюдение. Ландшафтни инженери са предвидили залесяване с над 10 000 нови растителни вида и премахване на 35 дървета, за които след експертна оценка е констатирано, че не са в добро състояние.

Това е най-мащабният проект за градска среда, който се изпълнява в Димитровград от построяването му. А реализирането на мащабния проект е сред първите в страната, които се реализират по оперативната програма "Региони в растеж“, сподели кметът Иво Димов./МарицаКоментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Доволни ли сте от чистотата в Хасково?