Следвайте ни

Записват деца за група „Монтесори“ в Харманли 

viber icon

Методът на обучение и възпитание „Монтесори“ влиза в детска градина в Харманли. През учебната 2021/2022г. в „Ален мак“ ще се сформира една първа възрастова група, съобщиха от общината. 

Родители, които желаят да си запишат децата, родени 2018, в групата с обучение по Монтесори, могат да подадат заявление в срок до 30 юни. Документи ще се приемат до запълване на местата.

Главното във философията на Монтесори е детето. В специална среда то усъвършенства своето физическо състояние, формира моторни и сензорни навици, съответстващи на възрастта му, придобива навици на базата на собствения опит. Педагогът наблюдава детето, създава и организира ежедневно среда, в която то да може да се развива.

Основните принципи на метода на Монтесори са свободата и личният избор на детето. То само изгражда своето собствено „аз“, самостоятелно решава в кой етап от живота си какъв „прозорец“ за познания да отвори и да направи възможно възприемането на определени умения и знания. Девизът на педагогиката на Монтесори е:“Помогни ми да се справя сам!”.

Всичко в занималнята ще е в детски размер – мебели, изработени от естествени материали , интересни играчки и материали, поставени на ниски рафтове, изработени от дървен материал . Всеки един от материалите ще помага да се развиват различни умения, груби и фини моторни движения, сръчност, координация, внимание към всеки детайл, концентрация и постоянство. Като работят със специални играчки, децата ще се учат да забелязват разликите между нещата, да преценяват и да взимат решения, да са дисциплинирани, защото те искат така, а не защото ги карат.

Ще има приспособен и уютен кът с книжки, музикален кът и място за колективни дейности и физически упражнения.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Диди

Диди

26.05.2021 | 07:53

Стига с простотии. Реклама за промиване на мозъци от бебета. Къде остава родителството, семейната среда. Защо ги раждате, като ги давате на други да ги оформят по някакво си подобие?

Отговори
1 2
Читател

Читател

26.05.2021 | 12:06

Вие май не сте и чували за метода "Монтесори", обаче коментирате.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?