Следвайте ни

Занемарен от години парк грейна реновиран в Димитровград

viber icon

Основно реконструиран е паркът в пространството зад блок №1 край централния булевард "България" в Димитровград. Това стана възможно след успешното приключване на съвместен проект между тукашната община и партньорите им от турския град Узункьопрю.

"Целта е да се даде тласък на развитието на устойчивия туризъм в Тракия, да надгради сравнителните преимущества и туристическата привлекателност в двете общини. Това е четвърти реализиран проект между ​двете общини. Стойността му е общо  490 314.84 евро, от които Европейското финансиране е 416 767.61 евро, а националното - 73 547.23 евро. Дейностите по ​него, изпълн​ени в Димитровград, са за 246 хил. евро", обясниха кметът Иво Димов и заместникът му Яшо Минков.

В района вече функционира модерна детска площадка, каквато тук имаше последно преди 20 г., а мястото бе занемарено. Обособена е и друга с фитнес уреди. Монтирани са лед осветление и видеонаблюдение. Посадени са нови дръвчета, декоративна растителност и.автоматична поливна система за зелените площи А извън проекта е ремонтирана и източната част на района, където са поставени нови паркоместа.

Това е съществен елемент от Културния маршрут на Съвета на Европа АТРИУМ. Създадени са сайт (ВИЖ - ТУК!) и безплатно мобилно приложение като туристически портал за града в унисон с общата концепция за развитието на устойчив туризъм в община Димитровград. С помощта на приложението и сайта потребителите могат да получат полезна информация за исторически и културни обекти, туристически атракции и събития, музеи и културни институции, ЖП гари и автобусни спирки, държавни служби и институции. 

На място кметът Иво Димов демонстрира как чрез QR кода с телефон посетителите могат да ползват достъпната туристическа информация от мобилното приложение.​

Партньорите си благодариха взаимно и си пожелаха ползотворна бъдеща работа. В конферентна видеовръзка се включи и кметът на Узункьопрю Юзлем Бейджан.

Зам.-областният управител на Хасково Митко Петров, който също участва в срещата, поздрави двете общини за доброта съвместна работа. "Димитровград е за пример в работата по проекти и подобряването на градската среда", подчерта той.​

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?