Следвайте ни

Занаятчии искат за постоянно къщички за временни базари

viber icon

На протест „срещу унищожаването“ излязоха днес занаятчии от Хасково. Майсторите са недоволни от това, че 18-те къщички от временния базар в центъра на Хасково се вдигат и трябва да ползват други общински обекти, като празните маси на Книжни базар, например. По време на извънредното положение вадех стоката си, за да не я забравят клиентите, въпреки че нищо не се продаваше, си плащах наема, заяви Добромира Тодорова, организатор на протеста.

Нейна колежки разказа, че ако не са къщичките няма къде да продават творбите си и че получили отказ от общината да ползват  временния обект. От казаното стана ясно, че майсторите искат целогодишно да ползват временните обекти. Въпреки заявеното за неполитизиране на протеста, рано сутринта до тях бе лидерът на „Екогласност“ Емил Георгиев, който само преди дни бе на една сцена  с Корнелия Нинова.

Няма откази, тъй като няма подадени заявления, коментира ситуацията кметът Станислав Дечев.  Той припомни, че къщичките са временни обекти за краткотрайни събития до 3 месеца. За пръв път са поставени през 2014 г. по подобие на немски коледен базар. През годините някои търговци са успели да удължат договорите си, а 3-ма получили едногодишни. Вдигаме обектите, тъй като няма заявления за ползването им, а някои се нуждаят от ремонт. Други са разположени в квартали за различни нужди. Той поясни още, че наемът е 1 лв. на кв. м, което означава че се плаща 120 лв. на месец. В същото време някои са се ползвали от тротоарното право, или плащат 48 лв. на месец. Именно това е причината за недоволството, но наредбите трябва да се спазват. Коледен, Осмомартенски, Еньовденски и др. базари ще има , допълни той. Предложих на занаятчиите да се създаде Улица на занаятите, където да предлагат стока си. Дори възложих на Архитектурата да намери подходящо място, но занаятчиите не направиха нищо. Те искат да са в центъра на града постоянно. Не искат занаятчии от други градове, които идват за различни мероприятия, въпреки че това им води по- голяма поток. В изпратената ми Протестна нота, те на практика отказват  диалог, допълни още той. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?