Следвайте ни

Закриването на ТЕЦ-ове засяга 1700 души от Хасковска област

viber icon

Около 1700 души от област Хасково са заети във въгледобивния комплекс "Мини Марица-изток". Със закриването на ТЕЦ-овете икономиката ще бъде изправена пред сериозно предизвикателство, което ще се отрази на социално-икономическия живот в засегнатите  области, сред които и Хасковска. Част от решението на проблема е преориентирането на специалистите към сходни дейности и програми за преквалификация на работната ръка. Това мнение изрази по време на виртуална среща за предизвикателствата на прехода към климатично неутрална икономика, зам.-областният управител на Хасково Мартин Узунов.

На срещата бяха обсъдени очакванията и притесненията за Зелената сделка и в частност Справедливия преход. Срещата е част от подготовката за Териториалните планове за справедлив преход за областите с въглеродна интензивна икономика. Това са Хасково, Бургас, Варна, Габрово, Ловеч, Стара Загора, Търговище и Ямбол.

Закриването на централите и въгледобива ще постави въпроса за преструктуриране на областната икономика и в частност заетостта. Областните съвети за развитие са ключови страни за формулиране и обсъждане на конкретни политики и мерки, които да бъдат предвидени в териториалните планове за справедлив преход на засегнатите региони.  Своите мнения изложиха представители на публични институции на централно и местно ниво, организации на бизнеса и синдикати. Председателят на КРИБ-Хасково Стефан Димитров даде своите предложения. Едно от тях е създаване на водороден клъстер с лаборатории за използване на зелена енергия. 

Областният координатор на КНСБ Веселин Тодоров коментира, че трябва ясно да се  дефинират начините за запазване на работните места на служителите след закриване на производствата в засегнатите области.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ъката  мъката

Ъката мъката

04.06.2021 | 08:34

Всички реват срещу източниците на въглероден диоксит. Проблемът може да бъде решен без да се спират ТЕЦ-овете Напротив може и да се увеличат. Трябва само да се променят условията. Кои условия? Тайна майна. Но може!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?