Следвайте ни

Захарният диабет е основна причина за невропатиите

Електромиографията е незаменим метод за диагностика, проследяване и прогноза на заболявания на периферните нерви и мускулите

viber icon

Болестите, свързани с нервната система, засягат все повече хора, а причините за това са много - травми, диабет, алкохол. Тези заболявания са свързани с болка, обездвижване, което променя начина на живот и ежедневието на пациентите. За причините и за съвременните методи за диагностика и лечение разговаряме с двама млади специалисти -  д-р Екатерина Тумбалова и д-р Ерхан Мустафа. 

 

- Какво представлява невропатията? 

Д-р Ерхан Мустафа: Както знаете, нервната система се състои от 2 части: централната нервна система и периферната. Именно към периферната нервна система  принадлежат нервите. Тях можем да си представим като проводници, които осъществяват комуникацията на главния и гръбначния мозък с останалата част от тялото. Всяко увреждане на един или повече нерви най-общо наричаме невропатия. Независимо от причината, довела до развитието ѝ, симптомите са еднотипни - болки, изтръпване, парене, мускулна слабост на засегнатата зона.

- Кои са причините за невропатия, често заболяване ли е?

Д-р Екатерина Тумбалова: Нервите са много чувствителни структури, които лесно се увреждат, когато са подложени на вредни въздействия. Известни са над 100 типа невропатии, но все пак няколко от тях са най-чести и ежедневно се срещаме с такива пациенти. Най-честата причина у нас е захарният диабет, като почти 50% от диабетиците в даден момент развиват невропатия.

При 8% от хората над 65 г. намираме клинични белези на невропатия. Други чести причини са травми, притискане, токсично влияние на алкохол, химиотерапия при онкоболни, също така Лаймска болест и ХИВ, непълноценно хранене, недостиг на някои витамини, особено на Б1, Б12 и Е.

- На какви симптоми пациентите да обърнат внимание?

Е.М.: Обикновено оплакванията на пациентите са от страна на крайниците. Както споменах, най-често това са неприятни усещания, които пациентите описват по различен начин - студенина, изтръпване, безчувственост, болки, стрелкане, боцкане, "лазене на мравки" , нарушено усещане за топло и студено, схващания и мускулна слабост на крайниците. При по-тежко засягане и напредване на заболяването може да се появят изтъняване на мускулите, затруднено ходене и нарушено равновесие.

- Казахте, че диабетът е най-честата причина за невропатия. Може ли да се избегне нейното развитие?

Е.Т.: За пациентите с диабетна невропатия важат всички препоръки за захарен диабет. Контролът на кръвната захар е най-добрата мярка за предотвратяване на нейното развитие или прогресия. След неврологичния преглед лекуващият лекар ще прецени включването на обезболяващи лекарства, антиоксиданти и витамини. При необходимост се назначават и ортопедични средства.

- Как се поставя диагнозата невропатия?

Е.М.: Необходим е обстоен преглед, често оплакванията на пациентите се подценяват, отдават се на умора, на възрастта, "шипове", "намалено оросяване" и т.н. Ако пациентът е без известно заболяване, ще му назначим кръвни изследвания за откриване на диабет, дефицит на витамини, метаболитни нарушения. Следващата стъпка е изследването електромиография (ЕМГ).

- Наскоро сте приключили курс по електромиография и сте се сдобили с правоспособност. Много от хората не знаят за това изследване, какво представлява то?

Е.Т.: Електромиографията е електрофизиологичен метод,  използван за функционална диагностика, проследяване и прогноза на заболявания на периферните нерви и мускулите: невропатии, плексити, невралгии, радикулопатии, миастения, тремор и др. 

Провежда се чрез електостимулация на определен нерв и по-рядко с иглен електрод в мускул. Методът на практика е неболезнен, няма противопоказания, а напрежението на използваните електрически импулси е много ниско, за да причини нараняване. Изследването се прави в легнало положение, трае средно около 30 мин.

- В последните години високоинформативните образни изследвания като ядрено-магнитния резонанс навлязоха масово в практиката. С какво електромиографията го превъзхожда?

Е.М.: По принцип електромиографията е функционално изследване, т.е. изследва функцията на периферните нерви и мускулите. Имайки предвид и анатомичните особености на нервите, ЕМГ остава незаменим метод на диагностика на редица заболявания. Ще дам пример със синдрома на карпалния тунел, при който в областта на китката се притиска един нерв от сухожилията, сгъващи пръстите. Това заболяване се среща най-често при жени на средна възраст при значително натоварване на ръцете. Лечението е по правило оперативно, не трябва да се отлага много във времето, а потвърждаването на диагнозата е изключително чрез ЕМГ. Като лекар с опит в тази област, препоръчвам на пациентите, когато имат оплаквания, които се  срещат при невропатия, да се консултират с личния си лекар и невролог и да не предприемат самолечение. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?