Следвайте ни

Задържаха дядо, подпалил 75 дка от двора си  

viber icon

 

77-годишен мъж от димитровградското с. Ябълково е с мярка на задържане до 24 часа, след като запали сухи треви в двора си и причини пожар на площ от 75 дка,  съобщиха от полицията.

Вчера в 17,10 часа в управлението е получено съобщение, че до жп гарата в селото горят сухи треви. На място са изпратени екипи, които установили, че в пламъци са треви, нива с небалирана слама и покрив на необитаема къща. Пожарът е овладян, изгорял е покривът на постройката и 75 декара стърнища.

В хода на работата станало известно, че дядото запалил сухите треви в имота си в селото, откъдето са тръгнали пламъците. Той е направил това въпреки горещините вчера, които достигнаха до 40 градуса.

От полицията и пожарната напомнят, че е абсолютно забранено паленето на огън в стърнища, сухи треви по слогове, поляни и крайпътни ивици, както и изгарянето на отпадъци извън определените за това площадки.

Особено безотговорно и лекомислено е запалването на стърнищата след жътва и на старата суха трева по пасищата, за да се осигури свежа паша. Нарушителите на тази забрана се наказват с глоба по ЗМВР, ако с действията си не са причинили материални щети, за които да носят наказателна отговорност.

Огнеборците препоръчват да  не се пали  огън на открито във ветровито време,  както и в селските дворове. В никакъв случай де не се пали огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности.  Да не се допуска паркирането на превозни средства и нощуването им покрай пътища, които минават в близост до складиран фураж, покрай посевите или през тях от настъпване на восъчна зрялост до прибирането на реколтата, казаха още от полицията.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде бихте почивали това лято?