25

За санирането и ВЕИ в жилищата питат хасковлии Информационния център 

За предстоящата програма за саниране на жилищни сгради и алтернативните източници за енергия в домовете, финансирани от ЕС, питат най- често хасковлии Областния информационен център. Основната му задача е да предоставя информация за възможностите за финансиране и кандидатстване по програмите на ЕС.

500 души са били консултирани през годината, направени са информационни срещи във всички 11 общини от областта,  коментираха експертите в центъра Йоана Кокотанекова и Димо Димов. 

10 са програмите в новия програмен период 2021- 2027 г. , които тръгват с двегодишно закъснение. Една от тях, тази за регионите, още не е одобрена. В новите програми са запазени значителна част от възможностите на сегашните оперативни, има и много нови моменти. В тази за околната среда директен бенефициент е ВиК –Хасково заедно другите държавни дружества от холдинга. Програмата дава  дълго чаканата възможност за подмяна остарелите мрежи и съоръжения, крайно необходима за региона. 

Програмата вече ще финансира само проекти по разделно събиране на отпадъци. Димитровград и Хасково са сред общините, които могат да кандидатстват с проекти за по- чист въздух, като се подменя отоплението на домакинства и фирми на твърдо гориво с по- екологично.  

Двата града, плюс Свиленград и Харманли могат да разчитат и на програмата за регионите, така че да развият интегрираните си планове за развитие. 

Важни за региона са и програмите за сътрудничество с Гърция и Турция, който са насочени към администрациите, бизнесът, екологията, бедствията, културата, туризма и др. , казаха още експертите. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?