Следвайте ни

За 8 г. Хасково стигна до 13 % от европейския стандарт 

viber icon

Отделните региони в страната бавно догонват  средноевропейския стандарт на живот, производителност на труда и равнище на икономическо развитие, като темпът на Хасковския  е  сред най- бавните. За 8 г. от 2010 до 2018 г. хасковска област  се е сближила със средните европейски стойност с 3-4 пункта до 12-13% от средноевропейския БВП на човек от населението. Това показват данните на Евростат за БВП на човек от населението в европейските региони, анализирани от Института за пазарна икономика.

В догонването на  средноевропейското икономическо развитие впечатление прави Стара Загора. Градът стига до 29 %  най-вече благодарение на енергийния си комплекс. Районите със съсредоточени енергийните центрове стопяват разликата със средноевропейския БВП на човек от населението най-бързо. 

При сравнението между отделните райони за планиране, очевиден лидер е Югозападният, който сдържа и столицата, който се е сближил с 12 пункта до 47% от средноевропейския БВП на човек от населението. 

Изводът, който може да се направи, че страната ни е далеч от европейските стандарти, а в значителна част от районите стандартът на живот е доста нисък.  страните от ЕС. 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?