Следвайте ни

За 3 564 395 лв. в Свиленград започнаха модерна компостираща инсталаця

Изграждането на модерна компостираща инсталаця  за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци започна днес в Свиленград. Съоръжението ще произвежда готов продукт. То е на стойност 3 564 395 лева.. Оперативна програма "Околна среда" осигурява 2 284 730 лева по, а останалите средства по проекта са съфинансиране от републиканския бюджет и общинската хазна.

Първата копка  бе направена в местността Деветте чуки край пограничния град.

Предвижда се инсталацията да ​е в експлоатация в началото на следващата година. Така ще ​намалее количеството на твърди битови отпадъци, депонирани на регионалното сметище край Харманли.

На 12 декара ще бъдат изградени инсталацията и съпътстващата инфраструктура Към мястото на площадката ще води нов път, ще бъдат построени трафопост с електрозахранване, помпена станция и напорен водопровод. Предвидено е и закупуване на съответната подвижна техника.


Капацитетът на съоръжението ще бъде 3000 тона боклук годишно. То ще обхване преработката на отпадъка от 22 500 души в цялата община. 

"Проектът се осъществява в сфера, която е много важна за здравето на хората, чистотата на природата и таксата "битови отпадъци", която плащаме. Той е част от цялостен процес в общината, чиято идея е Свиленград да стане по-чисто място за живеене", ​коментира кметът инж. Георги Манолов. Градоначалникът припомни и стъпките, през които местната администрация е преминала, за да се стигне до старта на изграждането. ​"​Начинанието вече е на по-висока степен на завършеност и мислене. Проектът е тежък и реализацията му няма да бъде лесна, вярвам обаче в крайния успех", сподели още Манолов.

"Това бе дълго чакан за реализиране проект", ​обясни ръководителят му инж. Иванка Димитрова. "Той е от голяма значимост и ще има ефект и отражение върху всички наши съграждани", ​коментира още тя./Марица

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори?