112

Всеки девети починал в Хасковска област е с рак

Онкоболните често са дискриминирани на работните си места. Заради това от днес стартира инициативата за правата на хората с този вид заболяване

Всеки девети случай на смърт в региона е причинен от рак. Това сочат последните проучвания, изнесени в Хасково от Минка Арабаджиева - председателят на Сдружението Българска асоциация за хора с онкологични и други заболявания „Живот“.

Издъхналите от коварната болест през 2022 г. в областта са 4237. Онкоболните, които се водят на отчет тук към момента, са 8796-ма.

Новите заболели през 2022 г. в областта са 1047, а починалите – 465-ма. В страната случаите са 26 235, като за предходната година са били 26 973.

Водещ по смъртност при мъжете е ракът на белия дроб, а при жените – ракът на гърдата. Главните причини за заболяването са външната среда, например замърсен въздух, начинът на живот, фамилната обремененост и стресът.

Със съжаление бе отбелязано също, че онкоболните често са дискриминирани на работните си места. Заради това от организацията „Живот“ обявиха, че стартират от днес инициативата за правата на хората с този вид заболяване. Тя се изпълнява по европейски проект с продължителност 8 месеца.

Планирано в информационна кампания е и издаването на наръчник правата на хората, болни от рак, както и провеждане на консултации с юристи за спорове и проблеми, свързани със здравните, социалните и трудовите права, които имат влияние върху качеството на живот на самия онкоболен.

Минка Арабаджиева подчерта важността на профилактичните прегледи, каквито се полагат по Здравната каса два пъти годишно. Тя посъветва хората да не чакат да ги заболи нещо и тогава да търсят лекарска помощ, а да се преглеждат профилактично.

„Важно е да знаем и правата, и задълженията си. Затова юристи и специалисти в здравеопазването ще дават безплатни съвети на всеки с онкологично заболяване в рамките на инициативата. Нужно е само желаещите да представят решение от ТЕЛК или епикриза. Това условие важи за болните или за техни близки, които се нуждаят от съвет“, обясни още председателката на Сдружението.

Предвидена е обучителна програма с 4 двудневни занимания в Стамболово, Тополовград, Ивайловград и Хасково. Първият ден включва разяснения в 3 модула – социална защита и права, здравни права на пациентите и правна защита на онкоболните от дискриминация.

Вторият е за практически съвети под надслов „Моите права на онкоболен“ със срещи с трима експерти.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?