112

Всеки ден проверки по строителството на газовия интерконектор с Гърция

Проверки на изпълнителя на строителството на Междусистемната газова връзка България – Гърция ще се извършват всекидневно, а до края на днешния ден той трябва да представи график с ясна програма за завършването на обекта. Това съобщи вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията в служебното правителство Христо Алексиев след инспекция с колегата си министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Двамата бяха на трасето на газопровода от Стара Загора до хасковското село Стамболийски, където е сградата на диспечерския център.

Министрите коментираха, че по интерконектора има неприключили строителни работи. „Като архитект мога да направя сравнение, че това изглежда като луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и хубав достъп до нея“, каза Шишков. 

Според него, най-проблематичното е самата компютърна връзка с Гърция. „Това е сградата, която управлява целия процес“, обясни вицепремиерът Алексиев. Той допълни, че

интерконекторът е абсолютен приоритет за служебното правителство и сформирания кризисен щаб. 

„Полагаме денонощни усилия да приключим всички останали дейности по него“, подчерта вицепремиерът.  На въпроса кога може да бъде пуснат газът по тръбата, Алексиев коментира, че трябва да успеем до началото на отоплителния сезон и това ще стане. „Служители на Районните дирекции за строителен контрол на територията на трасето ще инспектират ежедневно както довършването, така и изготвянето на документацията, а строителите ще получат цялата подкрепа на държавата“, заяви вицепремиерът. Той обясни още, че втори приоритет е стабилизирането на „Булгаргаз“, по който въпрос се очакват резултати утре. Там финансовата дупка била милиард и може би повече, и нищо не е осигурено като плащане на доставки, каза Христо Алексиев.

  

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?