25

Всеки четвърти в Хасковско е над 65 години

Близо 25 на сто от населението в хасковска област е на над 65 г.  Делът на възрастните хора расте в 8 от 11-е общини в областта, а намалява в  Маджарово, Симеоновград и Любимец. Това показва изследване на ИПИ за населението през последните 5 г. 

Най- голям е делът на хората в пенсионна възраст в общините Тополовград- 31.5 % и Ивайловград с 28.5% . Най- малък е в Симеоновградско, където е 17.3 на сто. Това вероятно се дължи на ромското население, в чиито семейства има много деца. В община Хасково възрастни са  22 % от хората, в Димитровград - 26.4 %, като и в двете общини ръстът за последните 5 г. е с 1.7%.

Най- малък е ръстът на възрастните в Маджарово. Там на над 65 г. е 27.8 на сто от населението, но той е намаляло с 2.2на сто. 

Данните са важни, тъй като делът на възрастните хора е от значение както за структурата на регионалните пазари на труда, така и за редица социални политики - от разпределението на разходите за пенсии до предоставянето на патронажна грижа, се посочва в анализа.

Бъpзoтo пoвишaвaнe нa дeлa нa възpacтнoтo нaceлeниe oтpaзявa нaй-вeчe мигpaциoннитe пpoцecи, ĸaтo peгиoнитe, ĸъдeтo тo e нaй-яcнo изpaзeнo ce нaпycĸaт oт пo-млaдитe в тъpceнe нa oбpaзoвaниe, paбoтa и пo-дoбpe плaтeни paбoтни мecтa. Своята роля изигра и свръхсмъртността в хода на пандемията от ковид-19, която засегна диспропорционално възрастните, се казва още в изследването.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
мхм

мхм

17.08.2022 | 18:13

Лошото е , че селтаците от Хаскуу ни налазиха в Пловдив! Много са прости, меко казано!!

Отговори
1 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?