Следвайте ни

Временен приют даде втори шанс на бездомния Димитър 

viber icon

Временният приют в Обществената къпалня в Хасково, който отваря врати за бездомни всяка зима, се оказа втори шанс за Димитър Георгиев. Възрастният мъж е живял 11 г. по улиците, спял по пейки и спирки, където намери. Миналата зима обаче попаднал в банята, а днес е портиер на сградата и помага на хората, които до края на март ще бъдат настанени тук. 

С помощта на Общината Димитър  получил общинско жилище, помощи, работа. Така си стъпих на краката, казва той. Никога не съм имал свой дом. Имах съпруга, 20 г. по- млада от мене, живеехме в общинско жилище на „Червена стена“. Разделихме се, после  попаднах в затвора. След него се озовах на улицата. Работил съм както ли не, завършил съм механотехникума, разказа още мъжът, който отговаря за това да има ред в приюта, когато той се напълни. 

Миналата зима приютът се оказал спасителен и а опериран мъж м.г. Бездомникът трябвало да остане на улицата след болницата. 

7 души бяха обитателите м.г. Тук имат легла, завивки, топлина, баня, казва главният експерт в „Социални дейности“ Маргарита Георгиева, която познава всички, които имат шанс да изкарат зимата тук. 

Това са различни, хора, с различни съдби и характери. Те ще бъдат настанени в 4 стаи, едната е за жени, но поне за сега няма регистрирани, казва Георгиева. Има такива, които щом влязат тук се юрват да правят нещо полезно, да чистят, перат и др. Други са апатични. За всички обаче приютът е шанс за подслон през зимата. В него могат да попаднат само регистрирани в социалната дирекция, проверени, че наистина са бездомни и бедни. 11 са регистрираните  бездомни в общината, но и тази зима едва ли всички ще дойдат тук.

Стаите се отопляват с климатици, имат гардероби, мивки, маси, в сградата има и бани. Тази зима заради коронавируса се вземат и допълнителни мерки за безопасност, назначен е хигиенист, който да поддържа чистота и дезинфекция в сградата. Осигурена е охрана. Има дори украсена коледна елха. Хората попадат в обхвата на програмата за топъл обяд.

Приютът се издържа със средства от бюджета на общината. Той работи от 7-8 години, но едва от миналата бездомните могат да остават тук 24 часа в денонощието. Преди само нощуваха. Тук режимът е свободен, могат да излизат когато си искат, трябва обаче да спазват правилата. Не се пуши, не се внася алкохол,  не трябва да си пречат един на друг и да създават конфликти, допълва Георгиева. 

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (2)

Димитров

Димитров

02.12.2020 | 12:25

Коя дума е нецензурна че на два пъти не ми допускате коментара.Да,това е убиеца на джуджето от втората половина на 90- те.

Отговори
1 0
Димитров

Димитров

01.12.2020 | 19:17

Димитър май се казваше един от убийците на джуджето. Може и да е той или не?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Тръгвате ли по заведения, ако отворят?