112

Връчиха наградата "Пеньо Пенев" на поета Петър Чухов

В Димитровград връчиха Националната литературната награда за поезия "Пеньо Пенев" за 2024. на Петър Чухов .

"Изключително удоволствие е да връча тазгодишната награда един нестандартен, но много актуален поет, какъвто е Петър Чухов. Неслучайно призът отива в ръцете на човек, който има множество отличия  и признания от различни места в България.", каза кметът на община Димитровград Иво Димов. Той подчерта, че поетът вече е част от историята на Димитровград. 

Градоначалникът благодари специално на комисията по избора, председателствана от проф. Амелия Личева и на Общинския съвет, който утвърди предложението и пожела нови творчески успехи на лауреата.

Петър Чухов също благодари за наградата и сподели, че Пеньо Пенев е един от малкото автори, чиито стихове помни от ученическите си години.

"Смятам се свързан с Пеньо Пенев, защото и аз се възприемам като поет на липсата. В поезията ни има нещо общо и това е несбъднатостта. Тази липса е като една обреченост, която не може да се запълни от никакви състояния, взаимоотношения и случки". С тези думи поетът прие на официална церемония присъдената му награда.

Слово за лауреата произнесе писателят и редактор акад.Владимир Зарев, които определи Петър Чухов като поет с таланта да улавя, оживява и проявява миговете, и да ги превръща в памет и красива вечност, чрез своята хайку поезия, за да пробуди битието и го превърне от съществуване в разказ, а после и във смисъл. 

"Поезията във всичките й измерения за Петър Чухов е начин на съществуване. Във всяка своя нова книга той е различен, неочакван, изненадващ със откритията си и все пак принадлежи на себе си с уникалните си прозрения, метафори и поанти", каза акад. Зарев.

Думи за лауреата сподели и поетът, писател, преводач и носител на Международната литературна награда „Пеньо Пенев“ за 2022г. Хайри Хамдан. Той прочете и любими стихове на Пеньо Пенев от цикъла „Бетон и нежност“.

Публиката се наслади на поетично-музикалния пърформънс „Където и да сме“  по стихове на тазгодишния лауреат Петър Чухов - китара и поетът Иван Христов – кавал, са създатели на етнорок групата „Гологан“  от 2004 г.

Официалната церемония започна с музикални изпълнения Забавно-духов оркестър, а Акустично Джаз трио допълни атмосферата.

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?