Следвайте ни

Въоръжиха огнеборците с пикапи срещу горски пожари

viber icon

Трите нови пожарникарски пикапа гасиха горски пожар край Водната кула в Хасково. Възможностите на закупените по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция на обща стойност 600 000 евро  коли,  бяха демонстрирани  на учебния полигон на пожарната.

Трите пикапа са на японската марка „Мицубиши” и имат резервоар за  300 литра вода. Тя се изпомпва под високо налягане от четиритактова помпа и гаси бързо пламъците  в гората. Цистерната им може да се зарежда от язовири и реки, с цел максимално бързо справяне с пожарите. Трите модерни машини са снабдени още с радиостанции и термовизионна камера, която работи през нощта.

По проекта хасковската пожарна получи още 36 комплекта защитни облекла и термокамери за откриване на огън при горски пожари.

Огнеборците направиха демонстрация на гасене на горски пожар с новата техника пред своите колеги от Турция. Преди дни пък обучените по проекта 100 деца от хасковски училище са гостували в Одрин, на свои връстници от Турция, с които са участвали в състезание.

На демонстрацията присъства и шефът на пожарната в Одрин Айдън Башкак, който каза, че с такива трансгранични проекти се подобрява не само снаряжението на двете пожарни, но се създават връзки между самите огнеборци. Башкак благодари и за това, че с част от средствата от ЕС те са закупили модерен противопожарен автомобил, с който да могат да гасят пожари в градска среда.

Областният управител на Хасково Станислав Дечев каза, че и за напред   ще работят по съвместни проекти, защото пожарите са общи проблеми, особено в граничните региони.  Той добави, че проектът  е пример за правилната политика на Европейския съюз в пограничните райони и пожела безаварийна година на огнеборците.

На съвместното обучение присъства и старши комисар Красимир Шотъров, който е директор на Дирекция „Оперативни дейности” при ГДПБЗН-МВР. Той отбеляза, че с тези нови автомобили, ще се повиши значително възможността за по-бързо придвижване на огнеборците до мястото на пожара, което за горските масиви е от особено важно значение.

Шефът на хасковската пожарна Николай Вълчев каза, че трите нови пикапа ще бъдат разпределени  в службите в Хасково, Харманли и Свиленград.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще подарите на любимата жена?