112

Военният полигон „Корен“ стана на 60 години

60 години от създаването си чества учебен полигон „Корен“. Тържественото отбелязване се състоя днес в административния район на полигона, което включи и награждаване на военни и цивилни служители. Официални лица на събитието бяха областният управител Катя Панева и кметът на община Хасково Станислав Дечев, който връчи почетен знак на подразделението.

Програмата откри временно изпълняващият длъжността командир на „Корен“ майор Радостин Маринов. „Днес е много специален за нас ден. Благодаря за уважението, че сте заедно с нас, за да споделим празника. Това ни дава сили да продължим нашето дело“, заяви майор Маринов. Приветствия произнесе и полк. Енчев – заместник-началник щаб на Сухопътните войски.

„Военнослужещите в Българската армия са пример за родолюбие и за ежедневно изпълнение на служебния си дълг към Република България. За мен е чест да Ви поздравя и да поднеса поздравления към личния състав, към наградените военнослужещи и цивилни служители. През всичките тези години полигонът изпълнява успешно мисията си по подготовка и провеждане на национални и международни тактически учения с партньори от много държави. Пожелавам на всички здраве, висок боен дух и да продължават все така успешно да служат на Родината“, каза в поздравлението си областният управител Катя Панева.

Кметът Станислав Дечев връчи плакет по повод 60-годишнината на учебен полигон „Корен“. Майор Маринов също връчи плакети на всички официални гости.

Историята на полигона започва на 10 май 1962 г., когато началникът на Генералния щаб на Българската народна армия заповядва да се формира армейски полигон. Първоначално е назначена полигонна команда от 10 военнослужещи. С годините личният състав се разраства до 81 души.

Учебен полигон „Корен“ е предназначен за провеждане на тактически учения, учения с бойни стрелби, занятия по специална подготовка, с формирования, части и съединения от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили – разделно и съвместно.

На територията на полигона са се провеждали национални и международни учения. Той е от две части - административно-битов район, разположен на площ от 348 дка, намиращ се на 2 км северозападно от село Корен и на 20 км югоизточно от Хасково, както и учебен полигон, разположен на 43.6 кв. км.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
JJJ

JJJ

13.06.2022 | 22:06

През 1974г. като млад офицер ми бяха зачислили 120 души уволняващи се войници- на бригада, за да строим пътя от полигона Корен - "немски бункер" за село Остър камък. Под всеки камък излизаха змии и костенурки! Войниците изкупиха от магазина на селото всички празни тенекии от сирене и оцета в магазина!! Там ме научиха да ям изкиснати в оцет смокове на скара. Вкусни са - като печена риба - филе. А що костенурки се изядоха.....мили спомени!

Отговори
0 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?