112

Военни историци идват на конференция за 110 г. от освобождението на Свиленград

Национална научна конференция за 110 години от Балканската война и освобождението на Свиленград ще се проведе на 3 октомври в местния Исторически музей, съобщиха от кметството. 

Събитието ще се проведе в конферентната зала на хотел „Мерит”, началото е от 10 часа. С доклади и изследвания ще участват военни историци от Военната академия в София и Висшето военно-въздушно училище в Долна Митрополия, от Музея на авиацията, учени от БАН, историци и краеведи от Хасково, Стара Загора и Свиленград.

Вниманието на учените, които ще е върху сблъсъка на интересите на Великите сили и дипломатическите спорове, в резултат на които днешният Свиленград, заедно с района на Източна и Западна Тракия, остават извън пределите на новоосвободената през 1878 г. българска държава. Ще бъдат изнесени неизвестни или слабо проучени факти и събития от избухването на Балканските войни и хода на военните действия, социалните, икономическите и хуманитарните измерения на военните конфликти. По случай 110 години от първия боен полет, извършен край Свиленград, е акцентирана темата за създаването и развитието на българската бойна авиация.

Конференцията се реализира с финансовата подкрепа от Министерство на културата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?