Следвайте ни

Воден цикъл или 6 нови кладенци са спасението от безводие в Хасково

viber icon

Цялостен воден цикъл е спасението на  Хасковска област срещу проблемите в сектора. Той може да се осъществи след консолидация на територията, за да стане операторът ВиК Хасково бенефициент на евро средства. 5-те сушави години са причина за безводието на някои места, вода няма в кладенците. Бързото решение  са 6 нови шахтови кладенци, които да подават повече вода, за каквито настоявам от доста време. Така коментира проблемите в града и областта управителят на ВиК- Хасково, инж. Тодор Марков.

В Хасково има тръби от 1930 г. Необходими са много средства за пълна подмяна, допълни още той. Загубите са огромни- 48.68 на сто, коментира главният инженер на дружеството Лозко Лозев. .Яз. „Тракиец“, който преди години снабдяваше града с вода, би могъл да е алтернатива.  Както е известно той обаче няма акт 16 още от построяването,  а моя проверка показа, че не е включен в списъка с язовири за питейни нужди, смята Марков. 

Назначен съм от МРРБ, министърът може да ме освободи, ако прецени. Не приемам критиката на областния управител за лошо управление, тъй като работим в много сложна ситуация, каза още той. Марков допълни, че през 2015. г. заварил дружеството с 8 млн. лв. дългове.Сега са 7 млн. лв., като са изплатени тези към контрагенти и Басейнова дирекция, регулярно се изплащат банковите заеми. Фатална се оказа  2017 г. , когато проби показаха наличието на уран над нормите. Наложи се да ползваме 3 млн. лв. кредит, с който да изплатим накуп забавените с години такси към Басейнова дирекция.Въпреки всичко това м.г. дружеството приключи на печалба, каза още Марков.

По повод критиките за лошото качество на водата, той каза, че такава се добива, а всеки добит кубик се плаща на Басейнова дирекция. Марков коментира още, че дружеството е платило 1-1.2 млн. лв. от 2017 г. насам за водоноски, проби на водата и др. След урановата криза водата в Хасково е най- проверяваната, подложена е на учестен мониторинг. У нас няма друг метод за намаляване на урана освен смесването, каза още той.

Марков допълни, че 35 на сто от разходите на дружеството са за електричество, тъй като водата се добива с помпи. Токът поскъпна , материалите и консумативи също, няма как да бъде задържана цената на водата, допълни още той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?