Следвайте ни

Водата поскъпва и в Димитровград, искат скок от 40 ст.  

viber icon

Поскъпва водата и в Димитровград. Предложението до КЕВР на местното ВиК предвижда скок от 1,86 лв. на 2,26 лв. с ДДС за кубик от 1 октомври т.г. Само за сравнение, в Хасково и Свиленград от 1 август цената е 3.51 лв. 

Мотивите за исканото поскъпване са увеличение на разходите и трайно намаляване на приходите, което може да постави ВиК в ситуация  да не може да покрива харчовете по дейността си.  Цената на водата в общината не е променяна от 2011 г.

ВиК Димитровград е със смесена собственост, като 51% от капитала му е на държавата, а останалите 49% - на общината. То е част от Асоциацията по ВиК – Хасково, в която са всички общини в областта, включително Стамболово, където ВиК е общинско. 

Димитровградското дружество продължава да обслужва общината, въпреки че след създаване на Асоциацията, оператор на цялата територия трябва да е ВиК Хасково. Сложната ситуация е описана и в искането за промяната на цената. ВиК Димитровград е оператор  без юридическа възможност да приеме бизнес план, с който да направи необходимите разчети както и да получи автоматичното увеличение на цената при регулиране на цената по метода „горна граница на цени”. По тази схема хасковското водно дружество поиска и получи по- висока с 51 ст. цена. 

Продължителността на временното обслужване приближава 4 години и няма никаква гаранция, че няма да бъде продължено и през 2021г., пише в мотивите на управителя на дружеството инж. Георги Тенчев. Т.е. не е ясно кога преструктурирането в сектора ще приключи и ВиК Хасково ще стане единствен оператор вцялата област. Целта на всичко това е с помощта на европейски фондове да се поднови мрежата. Вече близо 10 г. обаче нищо не се прави.

Ако КЕВР приеме предложението, цените в Димитровград без ДДС ще са следните:  за доставяне на вода –1,39 лв. за куб.м, за отвеждане на отпадъчни води -0,14 лв., за п речистване на отпадъчни води –0,35 лв. Те ще действат до окончателно преминаване на обслужване на община Димитровград от ВиК Хасково. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще сложите ли маски в раницата на ученика?