Следвайте ни

Водата от Марица ще става и за готвене утре 

viber icon

Пробите за качеството на водата в река Марица са много добри, съобщи екоминистърът Емил Димитров, който заедно с здравния министър проф. Костадин Ангелов, областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова и областния координатор на ГЕРБ Хасково Делян Добрев посетиха общините по поречието на Марица, където е спряно превантивно водоподаването.Това се наложи заради инцидента с отровените крави, пили вода от канал до р. Марица в Димитровград. 

Днес беше разрешено водоснабдяването в общините, засегнати от инцидента. Постепенно се захранват системите с вода в Димитровград и Свиленград. До края на деня всички димитровградски и свиленградски домакинства ще имат вода, увери Емил Димитров. Проф. Костадин Ангелов предупреди за пореден път, че водата по мрежата все още ще се ползва само за битови нужди. Тя не е разрешена за пиене и готвене. Разрешението за това ще бъде издадено, когато повторните проби покажат качествен резултат. Най-вероятно утре. 

Междувременно първите камиони с дарена от ГЕРБ трапезна вода пристигнаха в Свиленград, Димитровград и Симеоновград. Общо 80 хиляди литра вода, изпратена по решение на премиера Бойко Борисов, ще се раздаде на домакинствата от Хасковска област. Утре се очакват нови 80 хиляди литра вода от БЧК. Тези количества са достатъчни за периода до излизане на пробите и разрешението за ползване на водата за пиене и готвене. Ако се наложи, ще се доставят и нови количества, увери областният координатор на ГЕРБ Делян Добрев. 

По случая с отровената вода край Димитровград се води разследване.

Коментари (1)

Ливайн

Ливайн

30.07.2020 | 08:57

Сладури

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете у дома?