25

Влагат 12.7 млн. лв. в пътя Върбица- Скобелево и 2 моста по него

Пътят Върбица – Скобелево, който свързва областите Стара Загора и Хасково,  ще бъде ремонтиран най - после. За трасето с дължина 11.612 км АПИ обяви обществена поръчка.  Част от отсечката е стоманеният мост над р. Марица,  който е построен през 1932 г. и оттогава не е основно ремонтиран. Поради влошеното му състояние той е затворен за движение от 2010 г. Ще бъде обновен и мост над р. Бяла. Прогнозната стойност на ремонтите е  12 773 200 лв. , а срокът за изпълнение - 360 календарни дни. Офертите на участниците в двете обявени обществени поръчки ще се приемат до 12 май 2022 г., съобщиха от Агенцията.

Този ремонт, както и други на територията на областта,  се очаква от години. Агенцията завиши изискванията към изпълнителите на строителството и строителния надзор както по време на ремонтните дейности, така и в гаранционния период. Целта е да се гарантира качествено изпълнение на работата. 

Предвидено е ново задължение на строителния надзор, който вече трябва  да разполага с акредитирана строителна лаборатория, различна от тази, която ще използва строителят. Целта е консултантът да извършва задължителни собствени проби, изпитвания и контролни проверки по време на изпълнението и приемането на строителните дейности.

Предвиден е и двойно по-дълъг гаранционен срок на свършеното– 6 години, вместо досегашните 3. През гаранционния период ще се извършват освен редовните инспекции на възложителя – Агенция „Пътна инфраструктура“, също така и задължителни инспекции два пъти в годината. При установяване на технически грешки и несъответствия в сертификат за извършени СМР, одобрен от надзора и предаден за окончателно одобрение и разплащане на възложителя, ще може да се налагат санкции и на строителния надзор.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?