112
Следвайте ни

Включиха в издание на БАН кино майстора Валери Добрев от Димитровград

viber icon

Кино майсторарът от Димитровград Валери Добрев е включен в издадената от БАН монография "Картографиране на филмовата неопитоменост. Независимо, аматьорско и алтернативно кино в България след 1989 година". Нейн автор е доц. Александър Донев като член на научния екип на проекта на Института за изследване на изкуствата Посттоталитарно българско кино – модели и идентичности, реализиран с финансовата подкрепа на Фонд Научни изследвания.

Монографията е обзор и анализ на разнообразни форми на творчество, постигнали по-широка или по-ограничена видимост, въпреки че са били осъществени без държавни или обществени средства. Независимото филмово производство е представено в книгата като белег за демократизиране не само на формите за кинематографично изразяване, но и за премахване на институционалните, икономическите и други прегради пред филмовите творци, за да могат да общуват директно със своята потенциална публика. Тази проблематика за първи път се разглежда цялостно в българско научно изследване.

От всички членова на Националната федерация за алтернативно кино има статии само за Валери Добрев и за покойния вече Владимир Илиев.

"Добрев продължава традициите на един от най-старите киноклубове с най-дълга и славна история - димитровградският "Киноклуб `57", пише доц. Донев.

Сред изброените филми на Валери, чийто творчески псевдоним е Другаря Добрев, е и лентата "Обстановка на границата. Част първа" от 2018 г. В историята със своя уникален стил Добрев разказва за историята на 26-годишна бегълка от някогашната ГДР, заловена край граничния кльон по времето на "Желязната завеса". Освен спомените на местните хора, авторът е успял да издири и героинята си, която сега е щастлива пенсионерка.

През 43-годишната си кариера работилият и в "Хасковска Марица" Валери Добрев е заснел стотици филми. Той има 60 награди от различни фестивали за любителскдо документално кино, включително и златен медал от престижния Фестивал на ЮНЕСКО - УНИКА. През 2018 г. Валери бе обявен и за Деец на културата в Димитровград. Освен да прави филми, Другаря Добрев е и автор на книги.

 
 
 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?