Следвайте ни

Виртуозният цигулар Светлин Русев идва в Хасково

Професорът във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж ще свири на цигулка от 1710 година

viber icon

Виртуозният цигулар и професор във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж Светлин Русев идва в Хасково за 43- тите музикални дни “Проф.Недялка Симеонова”. Те ще бъдат открити на 18 октомври и ще продължат до 21.

                                 

 

Известният български цигулар е концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария в Женева. Той е поканен, за да закрие музикалните дни с концерт на Камерен оркестър “Хасково”.  Диригентът Цанислав Петков обясни, че се чувства развълнуван от това, че популярният в цял свят цигулар ще посети Хасково, след като дълго обсъждали датата и репертоара.

 

Концертът е планиран за неделя от 19 часа. Българският виртуоз свири на цигулка Страдивариус от 1710 г. Camposelice, предоставена от Музикалната фондация „Нипон“. Веднага след изпълнението си на местната сцена той ще отпътува за Париж.

И 4-те концерта в рамките на музикалните дни ще започнат от 19 часа като входът е свободен, подчерта Петков. Музикалният конкурс за цигулари “проф. Недялка Симеонова”, който се провежда в рамките на фестивала, ще започне на 19 октомври в 12:30 часа в Мелпомена. Тази година участие ще вземат 21 цигулари от 6 страни- Сърбия, България, Китай, Русия, Молдова и Турция. Най- малките участници са на 9 години. Петра Плешка от Кишинев е едната от тях, а другата е Марияна Стоева от Пловдив.

 Проф. Ангел Станков, носител на ордена на Британската империя и преподавател, ще бъде председател на журито. Членове са проф. Евгений Шевкенов, Мичо Димитров, проф. Галина Буйновски и Марк Кадин.

Общият награден фонд е 6900 лв. за 4-те възрастови групи. Изработката на статуетката за трета поредна година е на хасковския творец Златан Стоилов, който живее в Бургас.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?