25
Следвайте ни

ВиК- Хасково се дави в сметките за ток

viber icon

Сериозно  са се увеличили разходите за ток на ВиК –Хасково. Заради поскъпващите цени, то, както и останалите водни дружество в страната скоро няма да може да покрива  харчовете си за електроенегрия. Това съобщиха от ВиК Холдинга, но не препоръчват изход от ситуацията, за която се алармира вече месеци наред.

През  2019 г.  ВиК- Хасково е консумирало 3072 МВтч за 496 862 лв. без ДДС, през август 2020 г. – 3156 МВтч за 475 557 лв. без ДДС, а през август 2021 г. – 3060 МВтч за 918 727 лв. без ДДС. Налице е  почти двойно нарастване на разхода. В Хасково 100% от подаваната вода е помпажна. Водните дружества са енергоинтензивни, ползват електроенергия за помпените станции за питейна вода, за компресорните помпени станции, за пречиствателните станции за питейна и отпадъчна вода и др.

Жегата с цената на тока за промишлеността е на път да удави ВиК сектора. Управителите на 22-те дъщерни дружества в „Български ВиК холдинг“ ЕАД са поставени в ситуация  да не могат да плащат двойните и тройни фактури за електроенергия, които получават през последните месеци, безпокоят се от ВиК холдинга.

Хасковското водно дружество получава ток от доставчик от последна инстанция.   Така са още 11 дружества в страна. Цената за тях се променя всеки месец.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?