25

ВиК- Хасково по- лесно ще открива аварии, дигитализират мрежата  

ВиК – Хасково е сред 22 дружества в страната, които ще имат дигитализирани данни за наличните системи. Това предвижда проект на МРРБ по оперативната програма „Околно среда“.  На събитие по проекта бяха демонстрирани софтуерните технологии, които се ползват за изготвянето на финансираните от програмата регионални прединвестиционни проучвания (РПИП) за областите Хасково, Велико Търново, Габрово, Плевен, София и Търговище. 

С използваните съвременни технологии има възможност да бъдат идентифицирани бързо и лесно проблемите във ВиК инфраструктурата. Дигитализацията на ВиК системите ще позволи да бъдат приоритизирани по важност, за да може да се изготвят проекти, с които да се кандидатстват за ремонт.

Работата е била огромна по обем, тъй като различните екипи, разработвали проучванията, първо са проверили наличните архиви, които основно са на хартия и се намират във ВиК дружествата и общинските администрации. При изготвянето на  РПИП на ВиК архивната документация е била оцифрена и в момента е налична в дигитален вид. Специалистите са използвали различни софтуерни продукти, които имат важна роля при разработването на качествени и пълни разработки, проектни решения и изчисления, не само при прединвестиционните проучвания, а и при всякакви инженерни и технически проекти. С тях е обследвана съществуващата ВиК инфраструктура и е извършено хидравлично моделиране и проектиране при реконструкция или изграждане на нови мрежи и съоръжения. Изработени са хидравлични модели, които симулират различни ситуации по отношение на водоснабдителните и канализационни системи. Например оразмеряване на канализационните системи за поемане на високите вълни при обилни валежи и предпазване от наводнения, или напора на водопроводите при увеличаване на потреблението, гасене на пожари и др. Включени са също така и подробни хидроложки и геоложки доклади.

С модерни роботи е извършено видеозаснемане на канализационните и водопроводни мрежи с оглед установяване на инфилтрация на отпадни води или проблеми с високо налягане при питейните проводи. Така са определени и участъците с компрометирани съоръжения, които трябва да се ремонтират приоритетно по различните програми.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?