25
Следвайте ни

ВиК-Хасково иска отсрочка на 3 пъти по-високите сметки за ток

viber icon

Сметките за ток през последните месеци са 3 пъти по- високи. До лятото сме плащали по около 400 000 лева на месец,  а за август сметката е 1 102 000 лв. Половината от сумата е заплатена, а останалата е договорена за разсрочено плащане на три  вноски. През септември  фактурата е за 1 078 000 лв. , като 540 000 лв.  е платена. Това  съобщиха от ВиК  Хасково, след като вчера EVN  заплаши да спре тока заради борч.  

„ВиК”  предлага услуги на абонатите си на регулирани цени, утвърдени от КЕВР. В същото време закупува електроенергия и строителни материали по цени на свободния пазар, които рязко се увеличиха през последните месеци, допълват от водното дружество. Енергията, която то ползва е най- скъпа, тъй като е от доставчик от последна инстанция. Това е така, тъй като и двата доставчика от свободния пазар, които участваха в обществената поръчка, се отказаха. Предстои обявяването на нова обществена поръчка за доставчик на електроенергия. 

Следваме стриктно погасителния план. Поискахме отсрочка  за останалата част от септемврийската фактура. Вместо това получихме ултиматум, коментира от ВиК тежката ситуация. 

Ако се стигне до спиране на тока за административните ни сгради, каквато е отправената заплаха,  ще бъдем поставени в ситуация на невъзможност  да работят Центърът за работа с клиенти и касовият салон, в които гражданите плащат месечните си сметки. Тогава как ще съберем сумите, за да погасим задълженията си, питат от ВиК. 

В тази кризисна ситуация отново настояваме здравият разум да надделее и преговорите с ” ЕВН България Електроснабдяване” ЕАД да продължат. „ВиК” настоява за разсрочено плащане на пристигащите 3 пъти по-високи фактури за електроенергия. Редно е да се отчете и помощта от държавата, която ще покрие по 110 лева за МВтч от фактурите за октомври и ноември.  

„Български ВиК холдинг“ ЕАД регистрира дружество, което да купува електроенергия за 22-те дъщерни ВиК . Предстои то да кандидатства за лиценз пред КЕВР, обясниха още от хасковското водно дружество. 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?