25

Вик- Хасково иска 4.75 лв. за кубик вода, ще инвестира 9 млн. в мрежата  

Предлаганото от ВиК- Хасково увеличение на цената на водата от 3,524 лв./м3 с ДДС до 4,758 лв./м3 с ДДС за тази година е под нивото на социална поносимост за областта - 4,97 лв./м3 с ДДС. За да постигне подобряване на качеството на ВиК услугите дружеството трябва  да акумулира съответните приходи, които да гарантират, че целите ще бъдат постигнати. Това съобщиха от КЕВР след вчерашното обсъждане на бизнес плана на дружеството.

Една от основните причини за повишението на цените са значително увеличените разходи за материали и външни услуги,  за доставка на електроенергия от свободен пазар. Друг фактор е ежегодният ръст на работните заплати на заетите във ВиК оператора с 14,83%, заложен в подписаното споразумение между НБС „Водоснабдител“ – КНСБ, Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и „Български ВиК холдинг“ ЕАД.

Според бизнес плана, до 2026 г. ВиК Хасково ще реализира инвестиционна програма в общ размер над 9 млн.лв. ,  от които 7 млн. лв. в публични системи и съоръжения. Предвидените инвестиции са значително по-големи от заложените по договора с Асоциация по ВиК – Хасково в размер на 5,8 млн. лв.  ВиК операторът не е бенефициент по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, въпреки, че обособената територия вече е изцяло окрупнена и включва всички общини в областта.  Това стана след като през 2019 г. към нея бяха присъединени общините Тополовград и Стамболово, а през 2022 г. – и община Димитровград.

Така след като не може да ползва средства от оперативната програма, единствения начин да я реализира е чрез по- скъпата услуга, която предлага. 

Вчера след заседанието, омбудсманът  Диана Ковачева заяви, че по- високата цена не е оправдана, тъй като предлаганата услуга е лоша.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?