25

ВиК-Хасково  иска 35 % скок на цената на водата

Искана цена не отговаря на предлаганото качество, категорична е омбудсманът Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева изрази категоричната си позиция против предвиденото 35% увеличение на цената на водата в Хасково. Спрямо 2021 г. тя нараства от 3,524 лв. на 4,758 лв. с ДДС, а през 2026 г. – скача  на 5,562 лв. с ДДС. Становището й бе представено днес от Боряна Джунева, експерт в институцията на омбудсмана в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), по време на общественото обсъждане на бизнес плана на местното ВиК дружество. 

В позицията си проф. Ковачева посочва, че тези цени са на прага на социалната поносимост, която за 2021 г. е 4,970 лв., а за 2026 г. – 5,700 лв.

Според Регулатора оценката по 12 показателя за качество, сред които и „качество на питейната вода в малки зони на водоснабдяване“, „общи загуби на вода във водоснабдителната система“, „аварии по водопроводната мрежа“ и др., е „пълно неизпълнение“. 

„Освен това, в края на регулаторен период 2022-2026 г. ВиК операторът не постига 5 от определените с Решение № ПК-1/28.05.2021 г. на КЕВР прогнозни конкретни цели за показателите за качество на ВиК услугите, сред които и един от показателите за ефективност ПК11г – „рехабилитация на водопроводната мрежа“, подчертава омбудсманът в становището си.

Проф. Ковачева допълва, че по данни от последния седмичен бюлетин за мониторинг на води 2022 г., публикувани на електронната страница на Регионална здравна инспекция, при лабораторните изследвания на редица от взетите проби вода от различни населени места в област Хасково, са констатирани несъответствия в качеството на питейната вода по микробиологични и химични показатели.

Омбудсманът посочва още, че работната група е приела, че бизнес планът на ВиК Хасково е одобрен без възражение от Асоциацията по ВиК (АВиК) на обособена територия, тъй като в определения 45-дневен срок АВиК не е взела решение за съгласуване, нито за връщането му за доработка с мотивирано становище и указания, съгласно чл. 198м, ал. 2 от Закона за водите.

Диана Ковачева е категорична, че КЕВР отново не е взела под внимание фактът, че на проведеното на 26 септември 2022 г. заседание на АВиК Хасково е взето решение, че бизнес планът не се приема, тъй като общините - Хасково, Тополовград, Свиленград, Любимец и Димитровград са гласували „против“.  

„Комисията за пореден път допуска на формално основание, че бизнес планът е приет от АВиК, без да се съобрази с конкретните мотиви, представени от съответните общини, гласували против приемането му“, подчертава омбудсманът и в заключение настоява КЕВР да не одобрява ценовото предложение на ВиК Хасково с мотива, че цената на предоставената услуга не отговаря на качеството. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?