112
Следвайте ни

ВиК-Димитровград пред фалит, кметът иска спешна среща с МРРБ заради кризата

viber icon

Има опасност ВиК-Димитровград да изпадне в несъстоятелност, заради кризата общинското ръководство е поискало спешна среща с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Това съобщи днес кметът Иво Димов.

"Опасенията ми са, че през следващия месец ще изпаднем в невъзможност за изплащане на възнагражденията на работещите във ​водното дружество, евентуално блокиране на сметката и спиране на тока, което не трябва да се допуска“, сподели градоначалникът. Той припомни, че разговори по темата бяха проведени в края на септември. "Тогава бяха договорени стъпки, които според в момента не се изпълняват", допълни кметът.

"Община Димитровград иска 2-годишен гратисен период, в който цената на водата да не се вдига шоково, а да е на себестойност – около 2.50 лв. Това трябва да бъде записано в договора за присъединяване към ВиК–Хасково, който да се одобри от общинския съвет", поясни Димов.

Според него общината изпратила всичко необходимо в МРРБ, но от там все още нямало действия. В средата на месеца  била планирана извънредна сесия на общинския съвет точно по тази тема, а сега по думите на кмета процедурата най-вероятно се отлага за ​ноември. Междувременно със сегашната ниска цена на водата и скок на горивата и тока задълженията на ВиК се увеличавали и финансовото състояние ​ставало все по-тежко.

"На последната среща в МРРБ предложих собствениците на ВиК – общината и министерството да подпомогнат дружеството с временен безлихвен заем.

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

3,14

3,14

20.10.2021 | 15:51

Десет години всичко във ВИК вървеше по мед и масло и тази година всичко се обърка!

Отговори
1 5
22/7

22/7

20.10.2021 | 21:26

Аз не зная какво е вървяло през последните 10год.във ВиК.Водата е "годна"за консумация, цената не е "мърдала" през всичките тези години. Всеки ден се извършва ремонт на ремонта.Водопреносната мрежа не си знае възраста.Е не става! Хората си плащат за вид услуга. Зараждащата се световна икономическа криза е в резултат на пандемията.Това ще доведе до нови заеми от банките.И кръгът ще се затвори с напълване джобовете на определени среди. Измислено е доста отдавна.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?