25
Следвайте ни

ВиК- Димитровград пред фалит, иска спешен кредит 

viber icon

ВиК Димитровград има спешна нужда от кредит в размер на 500 000 лв., за да плаща сметките си за ток и други разходи. Ако дружеството не получи сумата, ще е принудено на обяви несъстоятелност, което заплашва абонатите му да останат без вода. 

За тази реална заплаха информират от дружеството в доклад до ОбС и МРРБ, заедно с покана за свикване на Общо събрание. 51% от капитала на водното дружество е на държавата, а останалите – на общината. 

Скъпият ток изправя пред фалит водните дружества в страната, димитровградското не прави изключение. Загубите надхвърлят 1/4 от капитала му и според изготвен към 30 октомври счетоводен баланс чистата стойност на имуществото на ВиК – Димитровград е спаднала под размера на вписания капитал. Според доклада дружеството ще приключи 2021 г. със загуба от 400 000 лв., краткосрочните задължения към доставчици ще надхвърлят 600 000 лв. Дружеството е в състояние на ликвидна криза и не може да плаща най-необходимите си разходи за дейността. 

За електроенергия се дължат 404 850 лв. Приходите стигат само за покриване на разходите за персонал  и около 1/4 от необходимите разходи за дейността.

 
От дружеството се надяват кредитът да даде възможност то да продължи да предоставя услугата докато приключи консолидацията на ВиК сектора в областта. Единствен оператор тук  трябва да ВиК- Хасково, което  също е в тежко финансово състояние, в невъзможност е да плаща сметките си за ток без кредити. 

 

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?