Следвайте ни

ВиК: чакаме новите кладенци от общината  

Институциите продължават да си говорят с писма чрез медиите, няма яснота кога в чешмите ще потече вода  без уран

viber icon

Институциите в Хасково продължават да си говорят с писма чрез медиите, без да дават яснота кога жителите на града ще имат вода без уран в чешмите си.

ВиК  очаква от  Община Хасково обект „Допълнително аварийно водоснабдяване, да бъде предаден за експлоатация, се казва в  разпространено днес писмо на управителя на водното дружество инж. Тодор Марков. То е повод писмо на кмета Добри Беливанов и отказа му за участва в TV дискусия по проблема.   

Общината е собственик на всички съоръжения, на водопроводната и канализационна мрежа. Като собственик и възложител отговаря за всички процедури за получаване на разрешителни за водовземане и учредяване на санитарно- охранителни зони. ВиК е ползвател. Дружеството не е страна по сключените споразумения и договори за спешно отпуснатите от  правителството пари, се казва в писмото на инж. Марков.

Въпреки необходимостта от  спешни мерки, общината не е включила  дублиране на тръбен кладенец зона Изунджово II, не е спазила указанията на консултанта и е изключила от техническата документация значителна част от необходимите дейности, твърди инж. Марков.

Направените изказвания на кмета, че забавянето на издаване на строителни разрешителни за новите кладенци е по вина на ВиК, са неоснователни.Той  няма компетенции и правомошия да преценя и определя извършваното водовземане от ВиК-оператора като „нарушение“, както и да го степенува като „значително нарушение“. Неверни са твърденията на г-н Беливанов, че забавянето  на  приемането на кладенците на ПC „Северна зона“ е заради неучредена санитарно-охранителна зона (CO3) от ВиК—оператора.

Съгласно действащата законова уредба, подаване на заявление за провеждане на процедурите се извършва от собственика или ползвателя.   В   тази   връзка   са   неверни   твърденията   на   кмета,  че „учредяване на санитарно — охранителна зона се прави единствено и само  от ВиК Хасково.  Абсурдно е твърдението, че неприключилите към настоящия момент процедури по учредяването на санитарно- охранителните зони за  „Източна  зона“ и „Узунджово II“ затрудняват въвеждането в експлоатация на дублираните кладенци в двете зони. Според собствените му изказвания, в момента строително- монтажните дейности по дублиращите съоръжения не са приключили, а работата по тези обекти е спряна с акт 10. Тръбните кладенци не са оборудвани и не са готови за експлоатация. Поради липса на монтирано оборудване от изпълнителя на обекта технически няма как да бъдат извършени задължителни опитно-филтрационни работи, вземане на водни проби, възлагане на пълни изследвания, пише още в писмото.

За изграждането на 2 напорни водопроводи не се изискват разрешителни за водовземане и учредяване на CO3, но и там вече почти две години няма краен резултат. Според публикуваната информация, строителството и на двата водопровода в момента е спряно.

В края на дългото писмо управителят на ВиК апелира за спиране на всякакви спекулации и внушения от страна на  Община Хасково, предприемане на действия по ускоряване изпълнението на обекта допълнително аварийно водоснабдяване на града предаването му на оператора.

 

 

 

 

 

 

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде ще посрещнете Великден?