Следвайте ни

ВиК: алфа-активността не е ограничителен показател 

viber icon

Във водопроводната мрежа на Хасково се подава единствено смесена вода от групи водовземни съоръжения (кладенци), определени като водовземни зони, а не от единични кладенци. Това се казва в писмо до marica.bg от ВиК ЕООД във връзка с публикувана дописка за висока алфа активност във водата. В нея бяха цитирани данни, предоствени ог водното дружество на съветника Георги Пеев за взети през м.г. проби от различни източници. От данните е видно, че алфа активността е висока, като на определена  дата дори е била 9 пъти над нормата, която е 0.1 mSv.

Според ВиК данните са некоректно интерпретирани.  Съгласно Наредба № 9 от 16.03.2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, „общата алфа-активност“ и „общата бета-активност“ се приемат като контролни нива, а не като ограничителни показатели. При техни стойности над посочените в Наредбата се налага извършване на допълнителни анализи с определяне на „индикативна доза“, и само и ако тя е над определените стойности се счита, че водата е неподходяща за употреба. Ако „индикативната доза“ е над 0,1 mSv се счита, че водата не отговаря на изискванията за питейна вода.

Съответно ако „индикативната доза“ е под 0,1 mSv се счита, че водата отговаря на изискванията за питейна вода.

От резултатите на изследване на водата в гр.Хасково е видно, че за водните проби със стойности на  общата алфа-активност над посочените в Наредбата, от ВиК оператора са направени допълнителни анализи за определяне на „индикативна доза“, съгласно законовите изисквания. Получените резултати показват по неоспорим начин, че по показател „индикативна доза“  изследваната  вода отговаря на изискванията за питейна вода по Наредба № 9 от 16.03.2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели за всички изследвани водни проби, се казва още в писмото. 

Данните касаят проби, взети  през м.г., припомня marica.bg и са единствените предоставени и  публикувани. През цялата 2019 г., както и до ден днешен действа забрана на РЗИ водата от мрежата да  се ползва за пиене и готвене. Заради същата забрана вче близо 3 г. общината заплаща бутилирана вода за училищата, детските градини и социалните заведения. 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще подарите на любимата жена?