Следвайте ни

Вижте уникалния календар на Димитровград

viber icon

Уникалният луксозен календар на община Димитровград за 2020/2021 бе представен на днешния празник на града. Календарът е различен с това, че с отброяването на месеците от септември до септември. Събитието се състоя в лятната градина на Историческия музей в присъствието на кмета на община Димитровград Иво Димов, председателя на Общинскя съвет Гергана Кръстева,  художника Стефан Чурчулиев и граждани. Календарът бе представен от уредника на Художествена галерия “Петко Чурчулиев” Антоанета Станчева.

„Това издание на календара на Община Димитровград за 2020/21 г. е тринадесето поред и Ви  предлага да се замислите какво е мястото на ЧЕРВЕНОТО  в  живота Ви ? Когато говорим за него, имаме още  усещането за АЛЕНОТО, ПУРПУРНОТО, КАРМИНА или КРЪВТА.  Обичан от едни, мразен от други, червеният цвят почти неспокойно ни приковава  и поражда нарастваща  чувствителност, докато го наблюдаваме. Агресия и любов, страст и живот. Никога не остава незабелязан и винаги  символизира  силни, дълбоки, страстни чувства и желания. В християнството  червеното е цветът на  величието,  Христовата кръв и възкресението. „Символът  на виното“ ни  предупреждава на пътя, а на улицата „червеният фенер“ ни води към интимност и тайна.Независимо дали го харесваме или не,  червеният цвят е горещ, силен , стимулиращ,  извиква вълнение,  страст,  бунт и енергия, слава и любов!  Истинска ода на радостта!
Цветът- енергия  на живота е същинско предизвикателство за всеки художник със своя магически заряд ! „Когато не разполагам със синьо, слагам червено“ казва Пикасо.”, каза Станчева при представянето.
Сам по себе си календарът има висока художествена стойност, като целият подбор от живописни картини в ЧЕРВЕНО в него е от фонда на  галерия  "Петко Чурчулиев". 

Красив музикален щрих в събитието добави музикантът Димитър Русев-Мутата със своята китара, а Микаела Димитрова зарадва присъстващите с вокално изпълнение. По традиция всички присъстващи на събитието получават първи от новото луксозно издание на календара.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще сложите ли маски в раницата на ученика?