25

Вижте правилата за електрическите тротинетки, не са за деца под 14 години  

Все повече са децата яхнали електрически тротинетки. Карат ги дори по двама, а екологичните средства за придвижване в градска среда могат да бъдат опасни, предупреждават експерти по пътна безопасност на прага на лятната ваканция. 

Вчера в Харманли експертът от Държавната агенция по безопасно движение по пътищата Росен Рабчев даде съвети на деца и родители. Ако  децата познават правилата и ние не позволяваме да ги нарушават, ще бъде по- безопасно за тях, казва експертът. 

Той напомни, че е забранено двама души да пътуват с тротинетката. Освен това, много родители не знаят, че те не са предназначени за деца под 14 г. Навършилите  16 г.  могат да карат електрически тротинетки по  велосипедна инфраструктура и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 25 km/h. 14-годишните могат да се движат  само по велосипедни алеи. Този тип средства не са за по- малки деца, обяснава  експертът и съветва родителите да не поемат рискове. 

Задължителна е каската.  Електрическите возила не могат да се движат по площите, предназначени само за пешеходци, т.е. подобно на велосипедите, те не могат да се движат по тротоарите, където създават опасност  за пешеходците. 
Забраненето е движението им по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 km/h; ограничението не се прилага за улици с изградена велосипедна инфраструктура. 
За този тип возила важат  правилата за движение на велосипедите, т.е. задължителни са светлините  и светоотразителната жилетка през тъмната  част на денонощието. Забраните, въведени със знаци за велосипедите, важат  и за тротинетките. 

И не на последно място, електрическата тротинетка е средство за придвижване, не за забавление! Не давайте на детето си да управлява подобно превозно средство преди да навърши необходимата възраст, защото е опасно и наказуемо,  казва още експертът. . 

Днес в Хасково стартира традиционната акция на пътна полиция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя“, която ще продължи до 31 август. По този повод в 10 часа на 15 юни на площадка „Спартак“  служители на Пътна полиция ще демонстрират пред деца от ОУ“В.Левски“ различни дейности – разяснителна кампания и препоръки за безопасна ваканция, и демонстрации на техника за контрол.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?