25

Вижте първата статуетка на „Южна пролет“

Юбилейното издание на литературните в   Хасково започна с изложба   „Неповторима „Южна пролет“, добре дошла“! . Тя е дело на библиотечните работници от РБ „Христо Смирненски“ и на историците от РИМ-Хасково. Уникалните експонати, сред които  първата статуетка, връчвана на лауреатите на „Южна пролет“,  първият плакат на конкурса, са подредени във фоайето на Регионалната библиотека и Регионалния исторически музей.

Началото на литературните дни е поставено през 1973 година, но в историята не е документирано чие е авторството на идеята и названието им. Първата година те нямат конкурсен характер.

Книгите на първите лауреати през 1974 година – белетристът Росен Босев с „Напред през росата“ и поетът Янислав Янков с „Всичко като всеки ден“ са представени в изложбата. Пълна е колекцията от издания и на следващите носители на бронзовия „Пегас“. За 50 години „Южна пролет“  свои дебютни книги са представили 1851 млади автори.

Посетителите могат да видят и текстовия оригинал на химна на „Южна пролет“, който за пръв път прозвучава през 1983 година. Негови автори са композиторът Александър Танев и поетът Иван Николов.

Официалното откриване на юбилейното 50-то издание на Литературните дни и Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ е тази вечер от 18 часа пред ДКТ „Иван Димов“.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?