Следвайте ни

Вижте новите всесезонни машини, които чистят в Хасково

viber icon

С две нови всесезонни почистващи машини работи вече хасковското общинско предприятие "Екопрогрес". Комуналните компактни метачни машини са с разнороден прикачен инвентар, който им дава възможност да бъдат използвани целогодишно, обясни кметът Станислав Дечев. Той и заместник-кметът Танер Емин присъстваха на първата демонстрация на новата техника и дори тестваха машините.

Двете машините са за миене и метене на паркови пространства и алеите в тях, за улици, пешеходни зони и тротоари. За час машината може да обработи около 20 дка площ. Възможностите на новата техника позволяват освен да се събират едрите отпадъци, да се улавят и по-малките, включително и прахови частици. Това става чрез комплекта от четки и прахосмучеща система с непрекъснато овлажняване. Машините разполагат и с право и варио-гребла за почистване на сняг при различни наклони. За измиване на алеи, писти и пешеходни зони е купена и система за измиване със средно налягане.  

Двете машини ще се експлоатират от „Екопрогрес“ и ще се насочат към алеи, паркове, места за отдих, за да се създаде чиста градска среда. Кметът Станислав Дечев подчерта, че през следващата година ще се планира купуването на две роторни косачки за тези машини. Това ще означава, че те ще са напълно окомплектовани и на практика една машина ще може да обслужва един парк с всички негови необходимости.

Оптимизирането на работата на „Екопрогрес“ с новата техника ще доведе до преразпределение на почистващите екипи. Освободеният човешки ресурс ще бъде пренасочен за интензивна работа в крайните квартали и селата, за да се поддържа и там чиста и зелена среда.

Новите комунални машини са на стойност 237 000 лв. без ДДС. Средствата са от възстановените отчисления, които община Хасково е внасяла по чл.64 от ЗУО. С друга част от тези пари преди месец беше купен и многофункционален багер, който вече работи по селата в община Хасково.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?