Следвайте ни

Вижте новите специалности в гимназиите в Хасковска област 

viber icon

Пет са 5 новите професии, по които да се обучават ученици в Хасковска областта. В ПМГ "Иван Вазов" и Професионална гимназия "Проф. Д-р Асен Златаров" в Димитровград се въвежда специалността „Приложен програмист“. В СУ "Любен Каравелов"– Димитровград учениците ще имат възможност да изучават „Оператор информационно осигуряване“. В Професионална гимназия по селско стопанство и икономика "Христо Ботев“ в  Свиленград новата специалност ще бъде „Икономист – информатик“, а в хасковската ПГДС  "Цар Иван Асен ІІ" – учениците ще могат изберат професията „Геодезист“. 

Това реши Комисията по заетост, която прие предложенията по държавния план-прием след завършен VII клас за учебната 2020-2021.

От тази година и в Хасково ще се осъществява дуална форма на обучение. Такава ще бъде открита в Професионалната гимназия по механоелектротехника "Стойчо и Кица Марчеви", а специалността е „Електротехник“. Продължава да се осъществява дуалната форма на образование в Харманли и Димитровград. 

На заседанието бяха приети и две паралелки със задочна форма на обучение. Това  са „Производство на облекло от текстил“ в ПГЛП "Райна Княгиня“ и „Металорежещи машини“ в  СУ "Д-Р Петър Берон“ в Тополовград.

Броят на учениците, завършващи седми клас през тази година, е 2024, с 74 повече от предходната година. Тяхното обучение ще се осъществява в 26 училища от цялата област, като учениците ще могат да избират профили или професии в 80 паралелки, от които 30 с профил, 50 с професия и 50 паралелки със СТЕМ профил или професия. 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде ще посрещнете Великден?