Следвайте ни

Вижте кои продажби са вписани в данъчните ни декларации 

viber icon

При продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми, информират от офиса на НАП в Хасково. Когато обаче става дума за регулярни продажби на стоки, които очевидно не са придобити за лично ползване, а с цел търговия и печалба, лицата дължат данък, който декларират в годишната данъчна декларация за съответната година. 

От 16 март 2021 г. приходната администрация ще стартира електронната услуга за предварително попълнени данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица в Портала за е-услуги. В тези декларации гражданите ще могат да видят и данните, които са придобили от продажби в интернет с наложен платеж през 2020 г. и за които НАП има информация. Всеки с такива доходи трябва да прецени дали посочените суми от онлайн търговия са от продажби на лични вещи или от продажби на стоки, закупени или произведени с цел препродажба и осъществяване на търговска дейност. 

Когато са от продажба на стоки с цел търговия и печалба, физическите лица ще трябва да ги посочат в Приложение №2 към годишната данъчна декларация за придобити доходи през 2020 г. Това те ще направят в качеството си на еднолични търговци и срокът за това е 30 юни 2021 г. 

Ако физическото лице получава доходи от друга стопанска дейност като земеделски стопанин, свободна професия или занаятчийска дейност чрез продажби в интернет с наложен платеж, получените суми се декларират в Приложение №3 от годишната декларация. При продажба на произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети, която не е свързана с извършвана от физическото лице стопанска дейност, доходите се декларират в Приложение №5. В тези случаи, срокът за деклариране на доходите и за внасяне на дължимия данък е 5 май 2021 г. 

1200 физически лица са декларирали до днес доходите си от миналата година, съобщават още от офиса на НАП в Хасково. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?